Zunanja senčila

Senčila, ki naše prostore varujejo pred premočno svetlobo, delimo na notranja in zunanja. Danes se bom posvetila predvsem predstavitvi zunanjih senčil, ki naš dom ščitijo pred premočno svetlobo, mu dajejo dodatno izolacijo in kar je dandanes verjetno še najpomembnejše, nam nudijo intimo, saj nas ščitijo pred nadležnimi pogledi sosedov in firbčnostjo mimoidočih. Zunanja senčila ločimo na:

Rolete:

Rolete so verjetno najbolj znano zunanje senčilo, ki nas in naš dom varuje pred hrupom, mrazom, močnim soncem in vročino ter firbčnostjo sosedov. Zaprte rolete zmanjšujejo porabo energije, saj minimizirajo odboj toplote. Izguba energije se pri starejših gradnjah zmanjša z zapiranjem rolet tudi do 40%. Sistem rolet ločimo na:

  • Predokenski:

Omarica se montira na zunanjo stran okna, na fasado.

  • Nadokenski:

Omarica se montira na okno v notranjosti hkrati z montažo oken.

  • Podometni:

 

Podometni sistem rolet je primeren predvsem za novogradnje ali za adaptacije, saj se roletna omarica montira na zunanji okenski okvir pred dokončanjem fasade.

 

  • Poševni:

 

Že po imenu je moč sklepati, da gre za rolete namenjene oknom nepravilnih oblik.

Sonro:

Sonro je že malo manj znana oblika zunanjega senčila. Gre za aluminijaste lamele, ki ko so odprte omogočajo nemoten pogled skozi okno, ko pa so zaprte je senčenje 100%. Poleg odličnega senčenja, delujejo še protivlomno, izolativno in izjemno estetsko privlačno.

Combi roletni plašč:

Gre za kombinacijo med roleto in zunanjo žaluzijo. Združuje zračnost žaluzije in ter izolativnost in popolno zatemnitev rolete. V zračne lamele se lahko vstavi tudi komarnik za zaščito pred komarji.

Zunanje žaluzije:

Predstavili smo že rolete in combo roletni plašč, ki je komebinacija rolet in žaluzij, nismo pa še predstavili zunanjih žaluzij, ki so nekaj drugega kot sonro, čeprav delujejo podobno. Z žaluzijami uravnavamo količino svetlobe v prostoru, hkrati pa nam ne zastirajo pogleda ven iz prostora. Poleg klasičnih in poševnih zunanjih žaluzij poznamo še žaluzije v roletni omarici.

Zunanji screen:

Screen preprečuje vdor škodljivih UV žarkov za kar 95%. Poleti pa znižuje stroške hlajenja prostorov tudi za 30%.