Zgodovina oblikovalcev las

Čeprav se nam zdi, da so likalniki in oblikovalci las izum zadnjih desetletij, pa vendarle ni tako. K nam so v zadnjih letih prišli tudi cenejši oblikovalci las, ki si jih lahko privoščijo tudi posameznice. Včasih smo to storitev lahko dobili le v frizerskem salonu, zdaj pa se tudi za precej majhno ceno da dobiti likalnike in kodralnike v vseh večjih trgovinah.

Seveda so boljši oblikovalci na voljo še vedno le pri frizerjih in v frizerskih salonih, da pa se jih dobiti tudi prek spleta, tako pri nas kot tudi v tujini. Že leta 1909 je Isaac K. Shero patentiral likalnik za lase, ki je bil sestavljen iz dveh plošč, ki sta se segreli in ob stisku skupaj sta na ta način zgladili lase. Kasnej, v letu 1912, je škotska frizerka ustvarila boljši likalnik za lase, ki je bil prav tako sestavljen iz dveh vročih plošč. Vendar so takratni likalniki za lase lahko naredili lasem veliko škode, saj prevelika vročina brez zaščite za lase lase lahko uniči.

Danes se na trgu dobijo sredstva za zaščito pred preveliko vročino, ki jih nanesemo pred likanjem ali oblikovanjem las. Poleg tega pa imajo že sami oblikovalci las prevleko za zaščito las. Če je prevleka dobra, se lasje veliko hitreje in bolj kvalitetno zlikajo, poleg tega pa ne naredijo tako škodo našim lasem. Plošče likalnikov so različne, razlikujejo se po velikosti in kvaliteti. Večje plošče hitreje zlikajo lase, poleg tega pa, če z njim oblikujemo lase, naredijo manjše valove oziroma kodre. Oblikovanje pa zdrži le do naslednjega umivanja las.