Vreme Maribor

Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji. Pravimo mu tudi ‘štajerska prestolnica’. Leži na severovzhodu Slovenije, kar pomeni, da ima intenzivne subpanonske značičnosti. Iz zahodne smeri se čudi vpliv aplskega in sredozemkega podnebja, medtem, ko je na vzhodu močno čutiti značilnosti panonskega podnebja. Maribor pa je edino slovensko mesto, ki se lahko pohvali stem, da imajo zelo malo neviht ter drugih težavnih vremenskih pojavov. Vreme Maribor je torej sanjsko za vsakega, ki ne mara deževnega podnebja. Nihanja skozi leto so zelo majhna, kar pomeni, da so temperaturne spremembe nizke.

Vreme Maribor je odlično za vinogradnike

Maribor je slovensko mesto, ki je znano po vinogradništvu. Okolje je povsem primerno za gojenje vinogradov. Od tukaj tudi rezultati, ki so vidni v svetovno znanih vinih. Kako se gibajo temperature? Povprečna temperatura v Mariboru je nekje okoli 9 stopinj Celzija. Najbolj hladen mesec je januar, kjer so temprature okoli minus dve stopinji Celzija. Najbolj topel mesec je julij, kjer se temperatura v večini giba nad dvajset stopinjami Celzija. Maribor je znan po tem, da so zime precej mrzle. To je zaradi tega, ker je precej ravninsko področje. Poletja so ravno zaradi tega precej vroča. Ekstremno toplo poletno podnebje je ravno pravšnje za vse, ki obožujejo visoke temperature. Vinogradništvo je torej v razcvetu. Malo neviht, visoke poletne temperature in mrzle zime. Podnebje, ki si ga želi vsak vinogradnik.

Vreme Maribor je pogostokrat razlog, da ga ljudje enostavno obožujejo. Prebivalci se redkokdaj pritožujejo nad vremenskimi pojavi. Vseeno obstajajo izjeme, vendar pa so te v primerjavi s celotno Slovenijo precej redke. Maribor ima razumljivo na podlagi subpanonskega podnebja veliko sončnih dni. Padavin je skozi leto le okoli 1050 milimetrov. Največ dežja zapade v obdobju od maja pa vse do julija. Jesen pa je tista, ki je najbolj suha. Vreme Maribor ima vsako leto več sončnih dni. V povprečju jih je kar okoli 266, kar je skoraj največ v Slovenskem podnebju. Maribor ravno zaradi ravninskega sveta ne pozna toliko meglenih dni. Če se že pojavi, gre za vlažnost, ki pa je najbolj značilna v mesecih od oktobra pa vse do decembra.

Vreme Maribor je naklonjeno tako prebivalcem, kot tudi kmetovalcem. Lahko bi jo lahko tudi poimenovali ‘prestolnica sonca in lepega vremena’. Število toplih dni je nad slovenskim povprečjem.