VPS in SSL certifikat

V današnjem članku bomo nekaj besed posvetili VPS gostovanju in pa SSL certifikatu. SSL certifikat je digitalno spletno potrdilo, ki avtenticira identiteto določene spletne strani in obenem tudi zavaruje ali z drugo besedo kriptira vse informacije, ki se pošiljajo na strežnik. Za to uporablja tehnologijo SSL (Secure Socket Layer). Pri enkripciji gre za stiskanje podatkov v varnostno datoteko, to pa je možno prebrati le s posebnim ključem.

SSL certifikat vsebuje naslednje informacije: digitalno potrdilo o izdajatelju certifikata, kopijo javnega ključa, serijsko številko certifikata in datum poteka, ter ime lastnika certifikata. SSL certifikat se uporablja pri večini storitev, ki zahtevajo vpis osebnih podatkov in zagotovo ste se že srečali z njim, če ne drugje na Facebook-u. Obstaja kar nekaj različnih SSL certifikatov, cene pa so zelo različne, začnejo se že okoli 10€, segajo pa lahko tudi do več tisoč evrov. Najpogosteje je ta certifikat uporabljen pri spletnih trgovinah, tam je varnost na prvem mestu, saj bi bila lahko škoda ob zlorabi podatkov gromozanska.

SSL certifikat lahko prepoznate po url naslovu in sicer se spletne strani začnejo z https:// namesto samo z http://. Omenjene spletne certifikate lahko najbolj enostavno pridobite pri podjetju, pri katerem ste zakupili gostovanje.

Pa namenimo še nekaj besed VPS gostovanju. Običajno lahko vaša spletna stran gostuje na fizičnem strežniku, ali pa na virtualnem privatnem strežniku. Razlika med tem in običajnim strežnikom je ta, da VPS nima konkretnih fizičnih enot ampak si jih deli z drugimi VPSji na poljubnem fizičnem strežniku. Pri tem načinu gostovanja so vam dodeljene vse administratorske pravice. Tak strežnik je priporočljiv za vse, ki želijo ugodno različico strežnika, na katerem imajo tako imenovan »root« dostop, nanj lahko namestite katerikoli operacijski sistem in pa aplikacije. Tak strežnik je primeren tudi zato, ker se na njem lahko izvajajo zahtevni procesi, ki niso primerni za izvajanje na reseller gostovanjih.

Več o VPS gostovanju in SSL certifikatih lahko izveste pri vašem ponudniku gostovanj, večino podatkov boste našli na spletnih straneh, ta bodo tudi ceniki. Lahko pa tudi pokličete ponudnika gostovanja, ta vam bo zadev v celoti razložil.