ULTRAZVOK DOJK ZA ZGODNO ODKRIVANJE BOLEZENSKIH ZNAKOV

Bolezni dojk so zelo resna grožnja ženski populaciji. Bolezenski simptomi se najpogosteje pojavijo pri ženskah po 40 letu starosti. Ker je stopnja obolelosti precej visoka, je vsaka ženska primorana v določenem obdobju starosti opraviti ultrazvok dojk.

Živimo v času, ko je tehnologija na visoki ravni razvoja. Ta nam omogoča bistveno enostavnejše življenje, kot so ga imeli naši predniki. Pa vendar nas kljub razvoju pestijo bolezni modernega časa, katerim pa, kot kaže, ni videti konca, vsaj ne na kratki rok. So pa zato na voljo metode in tehnike, na primer ultrazvok dojk, ultrazvok arterij ipd., ki omogočajo zgodnejše odkrivanje simptomov oziroma bolezenskih znakov. Te metode privedejo do pravočasnega začetka zdravljenja, posledično do hitrejšega okrevanja in mirnejšega življenja. Ena takšnih metod je omenjen ultrazvok. Omogoča nebolečo, predvsem pa podrobno in natično analizo stanja telesa oziroma notranjih organov. Ultrazvok uporabljamo za različne preiskave notranjih organov, predvsem za preiskavo srca, sečil, ožilja, trebuha, ščitnice, mehkih tkiv, sklepov in dojk. Pregled organov z ultrazvokom služi predvsem pravočasnem odkrivanju bolezenskih znakov, pri katerih prevladuje rak, tumor, različne zatrdline itd.

Le s pravočasnim odkritjem omenjenih simptomov, je zdravljenje lahko uspešno in kar se da neobremenjujoče za pacienta. Vendar žal statistika kaže, da je število odkritih bolezni še vedno precej pozno glede na stanje. Zato je zelo priporočljivo osebno spremljanje telesa in iskanje oziroma tipanje nenavadnih izboklin, ki so lahko resno opozorilo za takojšen obisk zdravnika. Pri dojkah se to kaže kot zatrdlina, ki velikokrat privede do rakavih obolenj. Za natančno opredelitev stanja, je obvezno potreben ultrazvok dojk, ki potrdi ali ovrže sume. Je pa potrebno omeniti, da so rezultati in možnosti vpogleda v organ odvisni od stanja samega organa. Ultrazvok dojk je zelo uporabna metoda preiskave dojk, vendar le do nekje med 40 in 50 letom starosti. Po tem obdobju je sestava organa spremenjena in potrebna je mamografija oziroma rentgen dojk.