Toplotne črpalke za sanitarno vodo

toplotne črpalke za sanitarno vodoToplotne črpalke za sanitarno vodo predstavljajo ekonomično in okolju prijazno rešitev za segrevanje vode. Za svoje delovanje ne potrebuje veliko energije, sami pa lahko z namestitvijo toplotne črpalke prihranite pri stroških ogrevanja (plin, električni grelnik, kurilno olje, …). Od vaše izbire toplotne črpalke za sanitarno vodo (in njene cene) je odvisno, kako hitro se vam bo investicija povrnila, a pri investiranju v prihodnost se ne splača varčevati.

Kako delujejo toplotne črpalke za sanitarno vodo?

Toplotne črpalke za sanitarno vodo so po izgledu podobne običajnim grelnikom (bojler), namesti pa se jo na hranilnik vode. Toplotne črpalke sanitarno vodo ogrevajo tako, da iz zraka v okolici pridobijo toploto (energijo). Kar 70 odstotkov energije, ki jo potrebuje toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode, prihaja iz okolja. Toplotni črpalki, ki je namenjena ogrevanju sanitarne vode, pravimo tudi toplotna črpalka »zrak-voda«. Ta spada med najcenejše toplotne črpalke, prav tako pa med najbolj priročne, saj za njeno namestitev ni potrebno kopati, vrtati in spreminjati samega objekta (hiše).

Prednosti toplotnih črpalk za sanitarno vodo

Toplotne črpalke za sanitarno vodo imajo, v primerjavi z drugimi sistemi za ogrevanje, mnogo prednosti. Ne le, da vam uporaba toplotne črpalke močno zmanjša stroške ogrevanja (tudi za 75%), tudi pozimi vam ne bo potrebno pretirano skrbeti za ogrevanje vode. Najnovejše toplotne črpalke za sanitarno vodo namreč delujejo tudi, ko se zunanja temperatura spusti pod ledišče. Ker so majhne in priročne, tudi ne boste imeli nobenih težav z njihovim nameščanjem. Njihov način delovanja (črpanje toplote iz zraka okolice) pa, posledično, omogoča tudi ohlajanje prostora. To pomeni, da se v poletnih mesecih lahko prihrani veliko denarja pri ohlajevanju prostorov s klimatsko napravo. Prostor, v katerem je toplotna črpalka za sanitarno vodo nameščena, pa postane tudi manj vlažen. In ne smemo pozabiti tudi na okolje. Toplotne črpalke za sanitarno vodo ne puščajo velikega okoljskega odtisa, porabijo izjemno malo električne energije in ne izpuščajo veliko CO2.

Uporaba in vzdrževanje toplotnih črpalk za sanitarno vodo

Toplotne črpalke za sanitarno vodo so izjemno enostavne za vzdrževanje – tega pravzaprav sploh ne potrebujejo. Ker so relativno majhne, za njihovo namestitev ne potrebujete velikega prostora, večinoma pa se jih namešča v kleti ali na podstrešju. Življenjska doba toplotne črpalke je lahko tudi 25 let, četudi so garancijski roki pri trgovcih precej nižji. V vsakem primeru pa je na voljo tudi veliko strokovnjakov in serviserjev, ki lahko vedno poskrbijo za pravilno in optimalno delovanje toplotnih črpalk.