Tajska masaža

Masaža je mehanično delovanje na telo ali del telesa iz zdravilnih ali kozmetičnih razlogov. Osrednji del masaže je dotik, ki ne prodre samo v kožo ampak tudi v mišice in kosti. Masaža spada med ene od najpreprostejših in najstarejših metod zdravljenja. Na vzhodu so prepričani da redna masaža koristi vsem ljudem, ne glede na starost. Na zahodu pa so masažo uporabljali večinoma za športne namene, po težkih intenzivnih treningih, saj se mišice ob masaži hitreje opomorejo.

Tajska masaža je ena od metod masaže telesa, ki izvira iz tajske. Pri njej nam maser z masažo sprošča mišice celega telesa. Tradicionalno tajsko masažo izvajamo v tankih, posebej za masažo primernih oblačilih. Ne uporabljamo nobenega olja in masaža je izvajana na podlogi na tleh v raznovrstnih telesnih položajih, kar omogoča dobro manipulacijo telesa, katero lahko izkušen maser (terapevt) vedno prilagodi vsakemu posamezniku. uporablja izključno samo dele telesa kot so: roke,noge,dlani..

Tajska tradicija pozna več kot 120 osnovnih gibov in manipulativnih tehnik, zato je lahko primerna za mlade kot starejše, zdrave in bolne ljudi. Iz azijskega pogleda človek ni le fizično telo, ampak skupek fizičnega, duševnega, energijskega in duhovnega pola. Takšno razumevanje se izraža tudi v tajski masaži, ki samo posredno temelji na manipulaciji mehkega tkiva (mišice in vezivno tkivo) in sklepov, bistveno več je osredotočena na stimulacijo posebnih akopresurnih točk na stopalih, dlaneh in obrazu.

Posebnost tajske masaže je manipulacija posebnih energijskih poti, ki so dokaj podobne meridianom, tu pa se imenujejo sen linije.

Na Tajskem se še danes veliko posameznikov odloča za redno (enkrat tedensko) masažo, predvsem v preventivne namene, ko pa so bolani pa tudi zaradi kurativnih razlogov. Tajska masaža spada v eno izmed osnovnih delov tradicionalne tajske medicine (poleg uporabe zelišč, kopeli in budistične meditacije).

Pozitivne učinke tajske masaže lahko razdelimo na psiho-fizične in energijske.

Psiho-fizični:

  • povečana gibljivost sklepov,
  • boljše delovanje notranjih organov, povečano izločanje,
  • izboljšana prekrvavitev in pozitivni vpliv na živčni sistem,
  • mišična sprostitev,
  • zmanjšanje negativnih učinkov stresa,
  • večja umirjenost uma,
  • pravilno dihanje,
  • izboljšano psiho-somatsko zavedanje.

Energijski:

  • izboljšan pretok vitalne življenjske sile,
  • uravnoteženo delovanje energijskih središč (čaker).

Na osnovi večletnih izkušenj lahko trdimo, da večina posameznikov potrdi, da se po takšni masaži počutijo bolj sproščene, obenem pa tudi mentalno bolj budne in jasne. To je stanje, ki je normalna posledica večje usklajenosti telesa in uma.