Šisandra

sisandra jagodeŠisandra jagode so najbolj znane kot sadež petih okusov, saj vsebujejo kombinacijo sladkega, grenkega, kislega in pekočega okusa. Tudi njihovo izvirno poimenovanje, Kitajci jim namreč pravijo wu wei zi, ne pomeni nič drugega kot sadež petih okusov.  Šisandra je eno izmed najbolj pomembnih živil v Tradicionalni kitajski medici, kjer tudi velja za popolno živilo, saj naj bi zastopala vseh pet osnovnih elementov (les, zemlja, ogenj, voda, kovina) in naj bi zato blagodejno vplivala na celoten organizem. Po videzu vas bo gotovo spomnila na bolj domač ribez, saj so njene jagode rdeče barve, sicer pa uspeva kot ovijalka.

Šisandra je eno izmed tistih superživil, ki ga lahko uživa širok spekter ljudi, saj nima stranskih učinkov. Nutricionisti vam jo bodo svetovali takrat, ko bo vaše telo potrebovala razstrupljanje, saj je zelo znana po tem, da iz telesa učinkovito odpravlja škodljive toksine. Moški bodo takoj posegli po njej, saj šisandra poskrbi za to, da so spolni organi dobro prekrvavljeni, kar posledično vpliva na boljšo spolno moč.

Kot smo že omenili na začetku, je šisandra že praktično od nekdaj prisotna v tradicionalni kitajski medicini, saj na bi kot popolna kombinacija petih okusov in elementov vplivala na dobro delovanje notranjih organov, zlasti jeter, pljuč, ledvic in možganov.  Šisandra bo poskrbela za vitalnost organizma in bo na vas delovala kot vrelec mladosti; ne samo, da se bo vzpostavilo notranje ravnovesje, učinki se bodo poznali tudi navzven, vaša koža bo bolj napeta, sveža in mladostna.

In kako je to mogoče? Ena glavnih učinkovin, ki jih vsebuje, je šisandrin, fitoestrogen iz skupine lignanov. Lignani so znani potem, da delujejo kot antioksidanti, zaradi katerih se posledično krepi celoten imunski sistem.

Šisandra se pri nas večinoma dobi v obliki praha,  ki ga potem lahko zmešate v čaj, smuti, jogurt ali vodo, iz njenih jagod pa lahko skuhate čaj, to je tudi najbolj priljubljena oblika konzumacije na Kitajskem. Čeprav šisandra nima stranskih učinkov, se njeno uživanje odsvetuje nosečnicam, epileptikom ter vsem tistim, ki so doživeli možganske poškodbe.