Sibirski macesen- vreme mu ne pride do živega

Če razmišljate o tem, da bi imela vaša hiša leseno fasado, bi si radi poleg nje postavili paviljon za poletna druženja, ali pa poskrbeli za lepo leseno teraso, potem se gotovo sprašujete, kakšno vrsto lesa izbrati, da bo ta kar najbolj odporna na naše podnebje in bo potrebnega kar naj manj vzdrževanja, saj je tudi to lahko zahtevno in drago. Večina najprej pomisli na tik, a za namene fasad in teras sev zadnjih letih tudi pri nas vse bolj pogosto uporablja sibirski macesen – trdoživo drevo, ki uspešno kljubuje sibirskim zimam in ga tudi zmrzal do -50 stopinj Celzija ne prizadene, torej mu je naše podnebje pravzaprav »mala malica«.

Sibirski macesen oziroma njegov les je za gradnjo izjemno praktičen, saj je odporen na glive in vlago. Verjeli ali ne, a za zunanje elemente ga lahko uporabljamo tudi kar brez zaščite, torej brez impregniranja, lakiranja in barvanja! Sicer pa sibirski macesen ne velja za primernega zgolj za uporabo zunaj. Ker je dekorativen oziroma lepega estetskega videza, je uporaben tudi za notranje elemente. Dobro se obdeluje in oblikuje, torej si lahko iz njega privoščite tudi stilno pohištvo.

Kakšen pa je sibirski macesen v primerjavi z macesnom, ki raste pri nas? Pravzaprav gre za dve vrsti lesa, ki sta si precej različna, kljub temu, da govorimo o bližnjih sorodnikih med drevesi in da gre v obeh primerih za mehkejšo vrsto lesa. Neprimerljiva sta po hitrosti rasti, vidnosti letnic, grčavosti in tudi smolnosti. Sibirski macesen ima veliko prednost pred našim, kar se tiče uporabe.
Kje je najbolj uporaben sibirski macesen?

Les sibirskega macesna se najbolj pogosto uporablja za:
– lesene terase;
– zunanje pode;
– vrtne ute in druge konstrukcije;
– fasade;
– tla okoli bazenov;
– ograje;
– nadstreške;
– pergole;
– igralne hišice in hišice na drevesih.

Kaj pa vzdrževanje?
Podobno kot tik, tudi sibirski macesen pridobi nekoliko srebrnkasto barvo, ki je naravni odziv lesa na vremenske razmere in nastane kot naravna zaščita. Sibirski macesen zato ni potrebno vzdrževati tako kot nekatere naše vrste lesa – precej bolj je odporen, seveda