Senčila so za udobno poletno bivanje nujna

V zadnjih desetih letih je tudi pri nas opaziti trend, da imajo nove stanovanjske hiše veliko steklenih površin. S stališča čim večjega izkoristka naravne svetlobe je to sicer dobrodošlo, še zlasti, če gre za kakovostna okna, ki imajo dobre lastnosti in tako ne vodijo v velike stroške z ogrevanjem pozimi, ter ohlajanjem poleti. Marsikdo se namreč ob odločitvi za panoramska ali francoska okna ne zaveda, da ta pomenijo toplotne izgube.

Če je lahko pozimi zaradi velikih in slabih oken hladno, pa so poleti nujna senčila, ki preprečujejo, da bi nas v domu motilo sonce. V prvi vrsti jih je treba namestiti na vsa okna, ki so obrnjena proti jugu, torej običajno v dnevnih prostorih, pogosto pa so senčila nujna tudi za otroške sobe in spalnice, saj je lahko moteče že jutranje sonce, pri majhnih otrocih, ki gredo zgodaj spat, pa tudi močna večerna svetloba.

Senčila so bila vedno področje, kjer ima vsakdo svoje mnenje, in tako se nekateri odločijo za domiselne zavese, drugi za rolo senčila, tretji za notranje žaluzije, četrti za zunanje. Peti za lamelne zavese … Izbira je vsekakor vaša, upoštevati pa je treba, da se morajo senčila stilno podati k vašemu domu in njegovi urejenosti, poleg tega pa je dobro poskrbeti tudi za to, da zagotavljajo dovolj senčenja. Niso torej pomembne zgolj barve in vzorci, temveč predvsem materiali.

Poleg velikih steklenih površin je v vsakem domu nujno zasenčiti tudi strešna okna. Tudi za ta so na voljo senčila različnih tipov in materialov, večina pa se odloči za notranje žaluzije ali rolo oziroma plise senčila, ki so videti, kot bi bila iz tekstila.

Vsekakor je dobro izbrati senčila, ki so praktična za uporabo, pri katerih ni težav s čiščenjem, in lahko estetsko dopolnijo videz vašega doma. Če želite doseči v notranjih prostorih trdo temo, pa vam z njimi vsekakor ne bo uspelo – v ta namen bo vseeno treba namestiti rolete.