Registracija podjetja

Nigerija s posplošenim postopkom registracije podjetja, bo poskusila pritegniti nove, domače, predvsem pa tuje investitorje, zato je uvedla spletno nadzorno ploščo, imenovano NigeriaFormations, preko katere lahko po hitrem postopku registrirate podjetje, ponuja pa tudi možnost spletne poslovne pomoči.

NigeriaFormations je plod iniciative nigerijske vlade, ki si izjemno želi svežega kapitala in poslovne aktivnosti tujih investitorjev. Z njo bodo tisti, ki si bodo želeli poslovati v Nigeriji in registritati podjetje v tej afriški državi, to dosegli brez pretiranega napora.

Registracija podjetja v Nigeriji je tradicionalno predstavljala velik pravno-formalni problem in številne postopke, v katere so bile vključene tudi odvetniške aktivnosti, najbolj problematična pa je bila priprava celotne dokumentacije za ustanovitev podjetja. NigeriaFormations tako zdaj sodeluje s svetovalci The Channings Law Firm, vodilnim pravniškim podjetjem Lagosa, z neuradnimi 21 milijoni prebivalcev največjega nigerijskega in tudi afriškega mesta. Channings Law tako sedaj z zelo razširjeno pravniško mrežo opravljajo pravne postopke in nudijo svetovanje strankam v Nigeriji ter tudi globalno.

Okorie Orji, tehnološki direktor NigeriaFormations, je nad novo iniciativo navdušen. “Pričakujemo, da bo v nekaj letih Nigerija postala država z največjo ekonomijo v Afriki. Že danes po svetu živi več kot 10 milijonov Nigerijcev in gospodarstvo raste iz dneva v dan. Vedno več je zainteresiranih investitorjev in prav zato smo ustanovili NigeriaFormations, saj bomo s tehnološkimi inovacijami tako zadovoljili potrebe tujih investitorjev po posplošenih pravnih postopkih. Naše plačilne možnosti, med katere spadata tudi PayPal in Stripe, nam zagotavljajo, da bodo mednarodne stranke lahko poslovale preko teh kanalov varno in z zaupanjem, medtem ko bodo nigerijski državljani še vedno poslovali z bančnimi karticami ali z direktnimi denarnimi depositi v bankah.”

Registracija podjetja v Nigeriji ni preprost podvig, ki pa se ga lahko opiše v nekaj korakih. Če si ne želite povzročati preglavic in biti zavrnjeni zaradi malenkosti, morate najprej izbrati izvirno ime, saj se zelo pogosto zgodi, da je neko ime že registriral nek drug posameznik. Naslednje je potrebno pripraviti vse dokumente ter plačati kolkovino. Sem spadajo vsi predpisani obrazci, priprava in tiskanje memoranduma in statuta, nato pa je potrebno počakati, da vam dokumente ožigosa vlada. Po prejetih dokumentih je potrebno pri notarju overiti izjavo o skladnosti in nato se lahko podjetje registrira preko CAC, kar vključuje tudi plačane pristojbine. Sedaj lahko podjetje registrirate na minstrstvu za finance, nato pa morate svoj lastni prihodek prijaviti davčnemu uradu. Čaka vas še registracija celostne podobe pri LSSAA in odprtje računa pri eni izmed bank s pristojbinami vred.