Predelava na plin in homologacija vozila

Predelava avta na plin se je v večini primerov izkazala za zelo smotrno izbiro, saj se je večini uporabnikov investicija povrnila že v nekaj letih. V Sloveniji boste za vgradnjo plinskega sistema odšteli v povprečju 1500 €, veliko slovenskih voznikov pa se odpravi na bližnjo Hrvaško, ki je po trditvah mnogih cenovno bolj ugodna. V kolikor se odločite za zadnjo možnost, preverite tudi, kako je s homologacijo tovrstnih vozil v Sloveniji.

Vsak avto, ki ga predelamo na plin, ne glede na to, ali to storimo v Sloveniji ali v tujini, mora skozi postopek homologacije, kjer pregledajo ali je vozilo predelano po zakonu ter ima vse ustrezne dele in je primeren za vključitev v cestni promet. Ni samo predelava na plin tista, ki zahteva homologacijo, saj morajo enak postopek opraviti tudi tisti vozniki, ki na avte nameščajo spojlerje, temnijo stekla ali kakorkoli drugače posegajo v avto. V kolikor vaše vozilo ne ustreza kriterijem, ne dobite potrdila o uspešni homologaciji, posledično pa tudi ne boste opravili naslednjega tehničnega pregleda in se s takšnim avtom seveda ne bi smeli voziti.

Če je predelava na plin izvedena v Sloveniji, s tem načeloma ne bi smeli imeti težav, ko pa to opravljate v sosednjih državah, preverite ali ima vaš izbrani ponudnik vsa ustrezna potrdila za opravljanje tovrstnih predelav in ali dela s produkti, ki so narejeni po ECE standardu. Kakršenkoli poseg v avtomobil, ki ga bo izvedla za to nepooblaščena oseba, vam vzame možnost, da bi pridobili vsa potrebna potrdila za legalno vožnjo po slovenskih cestah. Prošnji za homologacijo morate na koncu tudi dodati poročilo izvajalca, v katerem piše, da je vse izdelano po prej predpisanih pravilih, poleg tega pa morate zraven priložiti tudi shemo vgradnje plinskega sistema, ki vam jo bo ob plačilu predal izvajalec.

V kolikor je vaš avto še v garanciji, se pozanimajte tudi o tem, ali je garancija v primeru predelave na plin še veljavna. Tukaj namreč ni enotnega pravila in pogoji glede garancije so različni, tako med državami tudi kot med posameznimi avtomobilskimi znamkami. Predelava avta na plin naj bo vsekakor premišljena odločitev in ne zaletite se k prvemu ponudniku, na katerega naletite. Dobri prodajalci vam bodo tudi znali pravilno svetovati, kdaj se vam bo investicija povrnila in kar je bolj pomembno: če se vam predelava sploh izplača.