Poganjalec – Nakup

Poganjalci so večinoma izdelani v okviru karakteristik, ki so prilagojenih otroku staremu od 3 do 5 let. Obstaja tudi ponudba za mlajše nadebudneže.

Pravila odločitev glede velikosti je seveda odvisna in pogojena z fizičnimi lastnostmi otroka. Pri izbiri je treba upoštevati, da je idealna mera poganjalca tista, pri kateri otrok udobno sedi na sedežu ter z nogami, s celim podplatom, trdno stoji na tleh.

Druga pomembna lastnost je trdnost konstrukcije in kakovost izdelave. V večini primerov jo zagotavlja garancija ter cena. V primeru, da garancije ni, sama izdelava, materiali in splošen videz ter karakteristike poganjalca kupcu ne vlivajo zaupanja, je nakup tveganje. V takšni dilemi so dobrodošle reference in izkušnje staršev, ki so svojim nadebudnežem poganjalca že kupili. Samo stanje in ohranjenost poganjalca, ki je že prestal leto, dve ali več otroškega razposajenega odkrivanja doma in bližnje okolice, so najboljša refereca za nakup.

Tretja pomembna lastnost, ki vpliva na nakup so kolesa poganjalca. V grobem poganjalce delijo na dve zelo različni skupini. Prvo skupino predstavljajo poganjalci, ki so namenjeni predvsem uporabi v bivalnih prostorih, druga skupina so poganjalci, ki brez težav prestanejo tudi zahtevnost terena v okolici doma, obstajajo pa tudi naprednejše vrste poganjalcev, ki so namenjene najzahtevnejši uporabi, kot so premagovanje najrazličnejših ovir. Ne glede na material iz katerih so kolesa izdelana je pomembno vodilo pri vsakem poganjalcu, izbrati kolesa, ki ne drsijo. Pri izbiri velikost koles velja prisluhnit otrokovim sposobnostim ter prilagoditi izbiro njegovim fizičnim lastnostim. Poganjalci z 12 colskimi kolesi so bolj stabilni, vendar za nekatere otroke preprosto preveliki. Slednjim so namenjeni poganjalci z 10 colskimi kolesi. Pri izbiri materialov tekalne površine koles so na izbiro različne vrste plastike, trdna guma ter guma z zračnico.

Ne zanemarljiva jastnost pognjalcev je tudi možnost in izvedba nastavitev, kot je npr. nastavitev višine sedeža. Bolj kot je nastavitev preprosta in kvalitetnejša, boljša je.

Poleg naštetih osnovnih lastnosti je pomembna tudi možnost in nabor dodatkov kot so recimo košarice, podpornik za kolo in podobni dodatki, ki naredi poganjalec še bolj učinkovit in uporaben.