Otroški avtosedeži

Avtosedeži omogočajo tako dojenčkom kot otrokov sedenje ter varno in udobno potovanje v vozilih. Časi ko so avtosedeži bile košare in podobni predmeti, sedenje na sedežih namenjenih odraslim osebam, ali pa v naročju staršev in drugih odraslih oseb, brez varnostnega psu, vzglavnikov in podobnih varnostnih elementov so že zdavnaj preteklost.

 

Veliko preprečenih nesreč, predpisi in napredek družbe nas dnevno opominja na odgovorno in zato zahtevno izbiro avtosedeža za otroke.  Avtosedeži sami nam pri tem veliko pomagajo že z svojimi osnovnimi lastnostmi, ki so razdeljene v več razredov glede na otrokovo starost, težo in velikost. Kljub razredom, ki so določeni glede na lastnosti širše populacije dojenčkov in otrok, pa je treba pred vsakim nakupom ustreznost individualno ocenit in po potrebi izbrati drugačen razred. Otroci in dojenčki so, tako kot starši in druge odrasle osebe, med seboj različni po svojih fizioloških lastnostih, zato je treba lastnost individualno pred nakupom preveriti, pri tem pa v prvi vrsti posvetiti posebno pozornost lastnostim, ki omogočajo varno in udobno vožnjo. Otrok ali dojenček je lahko večji od svojih vrstnikov, kar pomeni, da varnostni elementi avtosedeža ne bodo njemu primerni in ustrezni, v skrajnem primeru lahko celo zdravju bolj ali manj nevarni in škodljivi. Pomisliti velja zgolj na neustrezno podporo glave ter fizikalne sile kot so pojemki, pri trku ali naglem zaviranju. Enako se otroci razlikujejo po fizionomiji, teži, tako je lahko otrok ali dojenček v sedežu preveč utesnjen, ali pa obratno premalo zaščiten pri recimo bočnih pojemkih, kjer v skrajnem primeru lahko tudi pade iz sedeža z vsemi neljubimi posledicami.

 

Avtosedeži so k sreči različni, tako lahko med ponudbo izberemo najbolj idealnega za našega otroka in dojenčka. Poleg nasvetov otroških trgovin si pri izbiri lahko pomagamo z referencami in izkušnjami sorodnikov in znancev, ki so svoje nadobudneže že prevažali, dobrodošle so tudi informacije neodvisnih organizacij, ki sedeže testirajo z vidika cele palete tako varnostnih, kot praktičnih in drugih zahtev.