Oljni filter je potrebno redno pregledovati

Nasvet vsakega mehanika je, da svoje vozilo peljemo vsake toliko časa do mehanika, da naše vozilo pregleda, da ne bi med vožnjo prišlo do kakšne napake. Čeprav vozilo redno servisiramo je pametno tudi vmes narediti manjši pregled osnovnih stvari. Med njimi pa sta tudi oljni filter, motor in motorno olje, ki lahko povzroči težave, če imamo premalo olja in ta lahko povzroči trenje in povečano temperaturo motorja. Oljni filter nam služi za ohranjanje čistega olja in mazalne sposobnosti, ter preprečuje izločanje delcev umazanije, kovin in trdih delcev prahu.

Kvalitetni oljni filter ohranja čisto olje, delovanje motorja in njegove zmogljivosti

Kvalitetni oljni filter ima pomembne lastnosti, saj ohranja ustrezno in učinkovito filtriranje in čistočo olja, njegova življenjska doba je dolga in enako celotno dobo opravlja enako dobre funkcije delovanja, ter je hiter in enostaven za menjavo. Kot vemo ima motorno olje zelo pomembno delo, saj podmazuje vse premikajoče dele na vozilu, pri tem pa se v motorno olje izločajo delci umazanije, ki jih povzroča izgorevanje. Motorno olje postane bolj viskozno in se vsekakor onesnaži, kar pa je vzrok nezadostne količine olja in korozijo motorja. Pri vsem tem se zgodi, da se vsekakor poveča poraba goriva pri vašem vozilu in se lahko pri tem poškoduje tudi motor. Zato je zelo pomembno, da oljni filter opravlja svoje delo in nam omogoča, da je olje čisto in ne povzroča na daljnih neprijetnosti, ki lahko uničijo motor in nam povzročijo vrtoglave stroške.

Oljni filtri so različnih vrst

Na tržišču poznamo različne vrste oljnih filtrov, ki nam ponujajo različne lastnosti. Na primer, filtri so vsekakor okolju prijazni, ker so le ti nekovinski. Enostavni so za menjavo, vzdržljivi na agresivna olja in vrhunski filtri odporni tudi na temperaturo do + 120°C, drugi pa od – 40°C do + 90°C. Poznani so nam centrifugalni oljni filtri, zamenljivi filtrirni vložki, ter navojni oljni filtri, ki so namenjeni predvsem za filtracijo hladilnih tekočin, mazivnih in hidravličnih olj. Pomembno je, da kupimo dober in kvaliteten oljni filter, ki nam bo povrnil z dolgo življenjsko dobo in predvsem z dobrim delovanjem motorja, kar pa nam bo dolgoročne prinesel manjše stroške in veliko privarčevanega denarja.