Odprtje s.p.

Odprtje S.P. se zdi v želji po lastnem podjetju marsikomu najboljša možna rešitev, saj za razliko od odprtja d.o.o. zanjo ne potrebujemo začetega kapitala. Odločitvi, da bomo postali prav samostojen podjetnik, pa pogosto botruje tudi dejstvo, da se nam večinoma ne zdi smiselno odpirati družbe z omejeno odgovornostjo, če vemo, da bomo podjetje ustanovili in vodili sami. In dejstvo je, da je na začetku samostojne poti vsakdo rad »sam svoj gospod«, zato je ustanavljanj podjetij, ki so dejansko družbe z več družbeniki, nekoliko manj pogosto.

Odločitev za odprtje S.P. torej večinoma izvira iz dejstva, da se bomo dejavnosti lotili brez družbenikov, ter iz enostavnega pričetka dela, za katerega ni potreben ustanovitveni kapital. Ali je bila odločitev pravilna ali ne, pa se marsikdo prične spraševati že precej kmalu. Samostojno podjetništvo namreč nima zgolj svojih prednosti, temveč tudi pomanjkljivosti, ki se pričnejo kazati precej kmalu oziroma že v času, ko je treba poskrbeti za prvo bilanco.

Vsakdo, ki ima s.p., vam bo povedal, da dejansko nima plače – vse, kar se nabere na poslovnem računu, ter se ne porabi za stroške poslovanja, se namreč šteje za dobiček, ki je hkrati tudi podjetnikov zaslužek. To pa lahko pomeni, da je dobiček in na njem temelječ davek precej visok (ne pozabite na plačilo dohodnine), hitro lahko padete v višji razred pri plačevanju prispevkov, če imate otroke v vrtcu ali šoli, pa bo to vplivalo tudi na različna plačila – na primer na višino plačila vrtca ali izračun otroškega dodatka.

Preden se odločite za odprtje S.P., je potrebno temeljito preračunati pričakovane zaslužke oziroma prihodke ter odhodke, ter pomisliti na vse tisto, na kar bi ti utegnili vplivati. Kljub temu, da je zaradi začetnega kapitala odprtje d.o.o. včasih na videz slabša možnost, se namreč kasneje lahko izkaže drugače.

Ko se enkrat zatrdno odločite, da želite postati samostojni podjetnik, ne pa odpreti družbe z omejeno odgovornostjo, je registracija lastnega podjetja popolnoma enostavna. Pravzaprav vam bo vzela zgolj nekaj minut na davčnem uradu, kjer boste pridobili potrdilo, da nimate davčnih dolgov, nekaj minut za odprtje transakcijskega računa na banki, ter nekaj minut na »vem« točki, kjer se dejansko »priglasite« za odprtje podjetja.