Ne bojte se partnerjevih povratnih informacij

Največkrat ste prepričani, da ste ljubeči, da znate dobro prisluhniti in da so vaše besede iskrene in dobronamerne. Ste pomislili na možnost, da vas najbližji vidijo drugače? Če ste sposobni objektivno sprejeti presojo in kritiko svojega ravnanja, boste izvedeli, kakšni ste v očeh drugih, in se od njih veliko naučili. Prosite prijateljico, partnerja ali otroke, naj ocenijo, kako dobro jim znate prisluhniti. Naj vam opišejo, kako se izražate o sebi ali drugih: prekinjate njihovo pripoved, jim delite nauke ali morda grajate njihovo vedenje? Zavedajte se, da povratnih informacij ne smete jemati kot napad na vašo osebnost, temveč kot namig, kako lahko pozitivno razvijate značaj.

Obvladajte se z zavestnim dihanjem

Včasih zadostuje že nekaj nepremišljenih besed, da vas spravijo ob živce. Izrečete marsikaj, kar pozneje obžalujete in kar lahko še precej časa vpliva na odnose v partnerstvu. Zavestno dihanje je učinkovito obvladovanje temperamenta. Zelo razširjena metoda pomiritve je trojni vdih, ki se ga vsakdo zlahka nauči: za trenutek zaprite oči, izdihnite napetost in vdihnite sprostitev. Izdihnite jezo in vdihnite mir, izdihnite plahost in vdihnite sočutje. Trojni vdih ponovite tolikokrat, kot se vam zdi potrebno, in najprej preskusite njegov učinek v mirnih trenutkih. Tako ga boste koristno uporabili takrat, ko boste na meji prenagljenega izbruha jeze ali nezadovoljstva.

Bodite srečni že danes

Vam je prelaganje srečnih trenutkov in dejanj na pozneje prešlo v navado? Čakanje na boljše čase ustvarja le občutek pomanjkanja in izkoriščenosti. Ukrepajte takoj in si z majhnimi dejanji utrite pot do zadovoljstva. Začnite pisati seznam, kaj vse bi počeli ali ustvarili, če bi imeli dovolj časa, denarja, družbe. Dopolnjujte ga in spreminjajte vrstni red, kajti prav gotovo lahko nekatere želje uresničite takoj. Želita s partnerjem obiskati plesni tečaj, se že dolgo pogovarjata, da bi kupila psa, poiskala večje stanovanje? Če si za uresničitev manjših ciljev prizadevate danes, namesto da jih prelagate na jutri, bodo bolj izpolnjena in pristna tudi vaša čustva in z njimi ljubezen.

Če želite v življenju kaj spremeniti, začnite pri sebi: ko bo šlo dobro vam, bo šlo bolje partnerju, in ko boste zadovoljni s seboj, boste tudi njemu dajali več ljubezni.