Lesene stopnice

Lesene stopnice že dolgo ne služijo več le kot pripomoček za hojo in enega nadstropja v drugo, ampak so postale pomemben del notranje opreme, ki domu dajejo pečat odličnosti in kulture bivanja.
Pri nastanku lesenih stopnic imajo zelo pomembno vlogo lesarji, saj morajo zelo dobro poznati biološke, mehanske, fizikalne in tehnološke lastnosti lesa. Pri izdelavi stopnic mora biti izbrana najustreznejša vrsta lesa, katerega priporočena gostota je 550 kg/m3. Les mora biti odporen proti biološkemu razkroju, zelo trden in stabilen s premim ali izmenično prepletenim potekom aksialnih elementov.

Stopnice iz masivnega lesa so lahko izdelane iz domače vrste iglavcev, kot so smreka, macesen, bor, ali domače vrste listavcev (hrast, bukev, javor, jesen, češnja, domači oreh, jelša, hruška. Poleg tega pa so lahko izdelane tudi iz tuje vrste lesa: ameriški oreh, kanadski javor, sibirski macesen, ruski bor, indijska jablana…Les se obdeluje površinsko z beljenjem, s katerim posvetimo naravno barvo lesa, luženjem, s katerim polepšamo in oplemenitimo površine lesenih izdelkov, oljenjem, kjer olje vtremo v površino obdelovanca in tako poudarimo teksturo lesa, ter barvanjem in lakiranjem. Z barvanjem prekrivamo površine in zato je izrazitost strukture lesa manjša, medtem ko z lakiranjem les zaščitimo.

Glede na podporno konstrukcijo ločimo:

– samolepilne lesene stopnice, kjer gre za samostojno leseno konstrukcijo s pohodnimi ploskvami, čelnimi zaporami in s stranskimi nosilnimi elementi. Vsi elementi morajo biti izdelani 40 mm debelega masivnega lesa, ki je široko lepljen. Lepljenje onemogoča delovanje lesa ob neugodnih nihanjih temperature in relativne zračne vlage v prostoru. Optimalni klimatski pogoji za masivne stopnice so enaki optimalnim bivalnim pogojem.

– lesene stopnice na betonsko podlago, kjer gre za oblaganje obstoječe betonske konstrukcije stopnic. Pohodne ploskve so lahko furnirane, izdelane iz parketa ali masivnega lesa.

– lesene stopnice na kovinsko konstrukcijo, kjer so stopnice sestavljene iz inoks nosilne konstrukcije, na katero so dodane lesene pohodne ploskve. Tak tip konstrukcije je odprt in daje prostoru veliko svetlobe.

– konzole stopnice, ki so novejše, modernejše in trendovsko stopnišče. Zaradi skrite kovinske konzole je videti, kot da pohodne ploskve lebdijo v zraku.

Stopnišče je lahko odprto ali zaprto. Zaprto stopnišče t. j. s čelnimi zaporami, je priporočljivo v situacijah, kjer je tendenca po svetlejšem prostoru. V primeru, ko pa je bolj pomembna praktičnost, pa se uporabi zaprta izvedba, in takšne stopnice lahko predstavljajo ločilni del med bivalnimi enotami ali pa celo pridobimo dodatno vgradno omaro pod stopnicami.