Krčne žile so lahko zelo neprijetna nadloga

Vesnko popuščanje v spodnjem delu nog pomeni, da nastajajo krčne žile. Kri se zaradi njih na precej težaven način prebija do srca. To je kronična bolezen, katero nikakor ne smemo zanemariti in jo moramo zdraviti. Pred tem pa se je dobro pozanimati, kako celoten postopek zdravljenja poteka. Seveda je najprej potrebno pridobiti primerno diagnozo.

Kaj so krčne žile in kako jih prepoznamo?

Krčne žile ima vsaj petina vseh prebivalcev tako v Sloveniji, kot tudi v svetu. Pojavljajo se nekje med 30. In 65. Letom starosti. Najbolj pogosto pojav je pri pri ženskah, lahko pa se opažajo tudi pri otrocih. Uspešnost pri zdravljenju je pogoj, če težavo pravočasno prepoznamo. Najbolj pomembno je, da se zavedamo, da so lahko krčne žile tudi dedno prirojene. Zakaj nastanej? Nastanejo takrat, ko so prirojene slabosti venskih zaklopk ter vesnkih sten. Posledica so potem zelo jasno vidne žile v spodnjih okončninah. Poleg dednosti pa se krčne žile pojavljajo tudi zaradi debelosti, neprimernega položaja pri delu, premalo gibanja ter seveda nezdravega življenjskega sloga. Pogosto se pojavijo tudi v nosečnosti.

Osnovni razlog za nastanek krčnih žil je popuščanje žilnih zaklopk ali žilnih sten. Ščasoma se pritisk v žili poveča, zato nastanejo prve težave, kot to pritiski in hude bolečine. Nekateri ljudje lahko imajo zelo opazne, drugim pa se skrajda ne vidijo. Nekateri imajo manjše težave, nekateri pa tako velike, da jih ovira pri normalne življenju.

Pacientom se navadno predpiše operacija, če se zanjo seveda odločijo. Na začetku, ko operacija ni tako nujna, je lahko oseba samoplačnik. Kasneje je seveda poseg potrebno opraviti tudi iz zdravstvenih razlogov, ki so nujni. Krčne žile so sprva precej lepotna napaka, ki pa kasneje prerase v resne bolečine. Po operaciji se stanje izobljša, saj velikokrat krčno žilo s posebnim posegom odstranijo. Poznamo različne metode zdravljenja oziroma operacije. Slovenija uporablja novejše metode, kjer je ena izmed njih radioferkvenčna metoda. V tem primeru žilo zlepimo in se v roku dveh let na naraven način razkroji.

Ne glede na to, za katero vrsto operacije se bodo strokovnjaki odločili je pomembno to, da se boste rešili težave, ki je lahko sčasoma le slabša in slabša.