Kondomi

Kondomi so še vedno najbolj varni
Med različnimi kontracepcijskimi sredstvi in sredstvi za preprečevanje nosečnosti lahko govorimo tako o hormonskih kot o nehormonskih, med katere spadajo tudi prezervativi. Kondomi ki so eno najstarejših znanih sredstev za preprečevanje nosečnosti, saj so jih poznali že mnogo pred iznajdbo gume, pa se kljub temu, da so povsem preprosti, sodobnim kontracepcijskim sredstvom niti malo ne umikajo. Zakaj? Zato, ker so še vedno edino sredstvo, ki hkrati preprečuje prenos spolno prenosljivih bolezni.


Kar se tiče same kontracepcije, so kondomi sicer nekoliko manj zanesljivi kot nekatera najmodernejša sredstva za preprečevanje nosečnosti. Če vzamemo za primer hormonski maternični vsadek (IUS), ta namreč preprečuje nosečnost precej bolje kot vsaka kontacepcijska tabletka in celo bolje kot sterilizacija ženske (vsi vemo, da lahko prevezanim jaajčnikom navkljub včasih pride do zanositve). Kondom pa nikakor ni ta ko zanesljiv. Včasih se pripeti, da »poči« oziroma se raztrga, kar gre pripisati predvsem nepravilnemu ravnanju s kondomom in nepravilnemu shranjevanju (na primer v žepih), saj so sicer vsi kondomi ob koncu proizvodne linije pred pakiranjem testirani. Drugi razlog za to, da gre s kondomom kdaj kaj narobe, pa je tudi nepravilna uporaba oziroma to, da ga v naglici ne nadenemo pravilno.
Kondomi tako res izgubijo kakšen odstotek pri zanesljivosti v preprečevanju nosečnosti, a velik plus si prislužijo na drugem področju – prav nobeno drugo kontracepcijsko sredstvo ne preprečuje prenosa spolnih bolezni – pa ne le virusa HIV, temveč tudi drugih.
Prednost kondomov je zagotovo tudi v tem, da so izjemno dostopni. Naprodaj so tako rekoč povsod, tako v trgovinah kot lekarnah, gostinski lokali pa imajo pogosto tudi avtomate za nakup kondomov. To je prednost zlasti pri mladih, ki so šele na začetku svojega spolnega življenja, pa tudi pri marsikomu starejšemu – večina druge kontracepcije ima namreč pomanjkljivost prav v tem, da je dostopna samo na zdravniški recept, kar pa seveda moramo razumeti, saj gre vendarle za hormonske preparate.
Nekateri ljudje (predvsem moški) bodo sicer dejali, da je uporaba kondoma neprijetna in je spolni odnos brez kondoma popolnoma drugačen, vendar se marsikdo s tem ne more strinjati. Lahko bi torej rekli, da gre bolj kot ne za to, ali smo na kondome navajeni ali ne, ter kako smo občutljivi. Seveda ne zgolj občutljivi v psihičnem smislu, temveč dejansko tudi v fizičnem – nekateri ljudje zaradi preobčutljivosti kondomov dejansko ne morejo uporabljati, saj lahko ti tako pri moških kot pri ženskah povzročijo reakcijo.