Klimatska naprava

Klimatska naprava je sistem, s pomočjo katerega se v prostoru vršijo toplotne spremembe. V poletnih mesecih, kadar je zunaj vroče, poteka proces hlajenja, v zimskih mesecih, kadar pa je zunaj hladno, pa poteka proces ogrevanja zraka, ki se nahaja v prostoru. Zrak se med hlajenja ali segrevanja tudi primerno navlaži. Med najpogosteje vgrajenimi klimatskimi napravami lahko najdemo tako imenovan klimatski sistem, ki vsebuje toplotno črpalko, zrak – zrak. Sestavljen je iz dveh delov in sicer iz zunanje in notranje enote. Zunanja enota se velikokrat nahaja zunaj na balkonu, na zunanji steni ali celo na strehi stavbe, medtem ko se notranja enota nahaja v notranjem prostoru. Notranja enota se lahko nahaja na steni, na stropu ali na tleh, najdemo pa lahko tudi kasetne in vgradne notranje dele klimatske naprave.

Mnogi se v poletnih mesecih pritožujejo, da se soočajo s previsokimi temperaturami v svojem stanovanju, kar lahko negativno vpliva na njihove življenjske funkcije, moti zbranost in njihovo delovno spodobnost. Prav zaradi tega so strokovnjaki že pred leti iznašli napravo, ki omogoča klimatiziranje prostora, torej ohlajevanje ali ogrevanje zraka na želeno temperaturo.

Kako se lotimo nakupa klimatske naprave?

Ko se odločite, da je čas, da kupite klimatsko napravo ali morebiti zamenjate svojo staro za novo je pomembno, da najprej pregledate kakšno klimatsko napravo sploh potrebujete. Klimatske naprave se med seboj razlikujejo glede na tehnične lastnosti in glede na moč, torej kakšno kvadraturo ali kakšen prostor so zmožne ohladiti. Tukaj je morebiti celo najbolje, da se posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo znal najbolje svetovati. Izbirate lahko med najrazličnejšimi proizvajalci. Navedli bomo le nekatere izmed njih: Panasonic, Fujitsu, Gorenje, Toshiba, Electrolux, itd. Moč hlajenja, ki jo potrebujete nikakor ni odvisna samo od kvadrature prostora, kamor boste postavili klimatsko napravo, vendar tudi od števila ljudi, ki se bodo nahajali v prostoru, pomembna pa je tudi izolacija in kje neki v hiši oziroma v zgradbi se prostor nahaja. Čim je prostor pod streho, kjer so temperature višje, kakor denimo v pritličju, tam je potrebna močnejša klimatska naprava, saj bo morala zrak veliko bolj ohladiti. Preden se odločite za nakup, pa nikakor ne pozabite na energijski razred. Nekatere okolju prijazne naprave lahko veliko privarčujejo, vendar so le nekoliko dražje od tistih, ki so veliko manj varčne in vam bodo teko leta povzročile veliko višje stroške.

Klimatska naprava je torej nekaj, kar je dandanes vse bolj pomembno. Velja za pripomoček, ki zrak vedno ogreje na želeno temperaturo in ga na slednji tudi vzdržuje. Paziti morate le na to, da v kolikor uporabljate hlajenje, nimate prevelike temperaturne razlike v primerjavi z zunanjo temperaturo, saj se lahko kaj hitro prehladite.