Indijski trpotec

Indijski trpotec ali morda bolj znani psyllium večinoma gojijo v Indiji in v Iranu. Pri nas se prodaja, ker slovi po svoji neverjetni moči v urejanju prebave in čiščenju črevesja. V ta namen se uporabljajo lupine semen, ki vsebujejo kar 70g vlaknin na 100g lupin. Kar je zanimivo pri teh vlakninah je to, da so topne v vodi, kar pomeni, da se v stiku z vodo v črevesju spremenijo v želatini podobno snov, sluz, ki poveča volumen v želodcu in črevesju in s tem daje občutek sitosti in s tem pripomore k hujšanju, hkrati pa Indijski trpotec tudi nase veže strupe in obloge, ki so se več let kopičile v črevesju in jih z blatom odnese s črevesja. Poleg tega, da črevesje očisti oblog in slabih bakterij, ki so se zadrževale v njih, ustvari tudi odlično okolje za nove, pozitivne bakterije, ki skrbijo za zdravo črevesno floro in dober imunski sistem telesa.

Po vsem povedanem moramo poudariti, da je ob jemanju indijskega trpotca obvezno uživati velike količine vode, saj se le skupaj z vodo tvori gel, ki mogoča vso to čarovnijo. Če vode ne dodajamo, pa ne samo, da ni pozitivnega učinka, še huje, indijski trpotec bo vezal nase vodo iz črevesja vas s tem dehidriral in še bolj zaprl.

Že v uvodu smo pokazali kako zdravilno indijski trpotec deluje na črevesje in peristaltiko in se tako bori proti zaprtju. Poleg tega smo tudi nakazali kako lahko na ta način tudi pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov. Ne samo, da očisti črevesje in poskrbi za redno prebavo in s tem bolj ploski trebuh, tudi občutek sitosti daje, zaradi česar pojemo manj in lažje hujšamo še naprej. Ker omehča blato in poskrbi za lažje iztrebljanje, je dobrodošel tudi pri ljudeh s hemeroidi, pozitivno pa vpliva tudi na zmanjševanje raka na črevesju. Zaradi vlaknin, ki upočasnjujejo prehajanje snovi v kri, pomaga pri hiperglikemiji in visokem holesterolu.

Verjamemo, da smo vas prepričali, da pričnete uživati indijski trpotec, zdaj pa se sprašujete kako in kdaj? Indijski trpotec si enostavno zmešajte v čaj, vodo, sok ali smoothie. Mešanico spijte 30min pred obrokom in ne pozabite na velike količine tekočine. Lahko pa ga uporabljate tudi v različnih receptih za pripravo kruha ali palačink, pa kjerkoli bi vam prav prišla želatina ali pa za zgostitev krem v presnih tortah.