Igralna konzola

Igralne konzole nam že več desetletij ponujajo razvedrilo in sprostitev. Tudi v naših krajih jih množično kupujemo že vse od ’90ih let prejšnjega stoletja. Verjetno se še spomnite starejših igralnih konzol proizvajalcev Nintendo, Atari in priljubljenih Sega iger. Do danes je vendarle tehnologija močno napredovala, igralne konzole in igre, ki jih poganjajo, so postale veliko bolj tehnološko napredne, stare proizvajalce pa so zamenjali Microsoft (Xbox) in Sony (PlayStation). Le Nintendu se je še do danes uspelo obdržati na trgu igralnih konzol s svojo Nintendo Wii.

Igralna konzola: začetek

Igralna konzola je med nami že vse od ’70ih let prejšnjega stoletja. Prvo je izumil Ralph Baer, ki je že leta 1951 dobil idejo, da bi igre lahko igrali tudi na televizijskih zaslonih. A šele dvajset let kasneje mu je uspelo najti proizvajalca, ki je bil pripravljen igralne konzole tudi izdelovati. Prvo igralno konzolo je oblikoval prav Baer, a kljub temu, da je šlo za pomembno tehnološko inovacijo, igralna konzola ni doživela velikega uspeha. Vse do pojava arkadne igre Pong. Priljubljenost te igre je zagnala celotno industrijo igralnih konzol.

Igralna konzola skozi generacije

Igralne konzole razvrščamo v osem generacij. Prve igralne konzole so omogočale igranje le tistih iger, ki so bile že vgrajene, za drugo generacijo igralnih konzol pa je značilno, da so imele nekoliko naprednejše igralne diskete.

Tretja generacija konzol se je pojavila v ’80ih in doživela velik uspeh. Tudi v tem primeru je potrebno zasluge za njihov uspeh pripisati priljubljeni video igri, ki jo je razvil Nintendo – Super Mario Bros. Četrto generacijo igralnih konzol pa zaznamuje predvsem Sega s svojim ježkom Sonic. Sony PlayStation začne domonirati trgu v času pete in šeste generacije igralnih konzol. Te takrat začnejo postajati čedalje bolj podobne računalnikom, glavni medij za igre pa postane DVD.

Xbox 360 in novejše generacija igralnih konzol

Igralne konzole so v novem tisočletju začele omogočati tudi povezovanje igralcev preko interneta. Toda pravi boj med ponudniki konzol se je začel z nastopom sedme generacije. Mnogi ocenjujejo, da je začetek »nove dobe« igralnih konzol napovedal Xbox 360 podjetja Microsoft, ki je prišel na trg leta 2005. Konzole so bile že takrat povsem podobne računalnikom (s trdim diskom, procesorjem, grafično kartico, dostopom do interneta, …), a Xbox 360 je v tehnološki izpopolnjenosti presegel vse. Od takrat naprej proizvajalci igralnih konzol med seboj dobesedno tekmujejo, kateri bo ponudil bolj kreativno, zanimivo, napredno iznajdbo, ki bo omogočila še bolj zabavno igranje iger.