Električno ogrevanje ter kopalniški radiator

Bližajo se hladni jesenski in zimski dnevi, ter marsikdo že pripravlja načrt ogrevanja za prihajajočo zimo. Za ogrevanje je najbolje poskrbeti pozno poleti, da smo pripravljeni, ko je potrebno ogrevati prostore.

Ogrevate se lahko na več različnih načinov. Nekateri svoje prostore ogrevajo s plinom, drugi z kurilnim oljem, tretji z drvmi, četrti z klimami, peti z pečmi na pelete, spet drugi z sončno energijo. Tehnologija ogrevanja je vedno bolj sodobna, izkoristki so večji, vsi proizvajalci pa med seboj tekmujejo, kdo bo učinkovitejši. Električno ogrevanje nam je poznano že dolgo časa, vendar ima veliko ljudi proti takemu načinu ogrevanja še vedno veliko predsodkov, češ, da porabi ogromno električne energije, računi pa so enormni. Vendar temu ni tako, tehnologija električnega ogrevanja je napredovala do te mere, da so izkoristki veliki, za vloženo energijo pa dobimo ogromno. Zelo velika prednost ogrevanja na elektriko je predvsem ta, da se na elektriko lahko ogrevamo brez velikih vložkov v ogrevalne sisteme. Električni radiatorji ali pa IR paneli so cenovno dostopni ter estetsko dovršeni, če pa skrijemo še napajalne kable, ne bo nobeden opazil razlike. Delovanje električnih radiatorjev je precej samoumevno, sama namestitev pa je najenostavnejša od vseh ogrevalnih sistemov. Precej popularno je tudi IR ogrevanje, tudi ta način ogrevanja odlikujejo nizki stroški obratovanja, paneli imajo dolgo življenjsko dobo, taka toplota pa naj bi imela tudi zelo ugoden vpliv na človeka. Slabost ogrevanja na elektriko je mogoče le suh zrak v prostoru, to lahko enostavno spremenimo z namestitvijo raznih vlažilcev, ki se namestijo na radiator ali pa v zato namenjene glinene čaše, pod katerimi gori čajna svečka.

Ko že govorimo o radiatorjih ter električnem ogrevanju, bi vam predstavil še kopalniški radiator. Od ostalih radiatorjev se razlikuje predvsem po obliki, to je zagotovo prva lastnost, ki jo opazimo. Ti cevasti radiatorji so izdelani posebej za kopalniške preproge, opravljajo pa več funkcij. Na prvem mestu so seveda namenjeni ogrevanju prostorov, na njih pa lahko sušimo tudi cunje ali brisače, v kombinaciji z drugimi načini ogrevanja lahko že to poskrbi za zadostno količino vlage v prostorih. Kopalniški radiator vam lahko tako odlično služi za sušenje cunj ali pa samo ogrevanje. V jesenskih dnevih, ko vreme še ni tako mrzlo, da bi ogrevali vse prostore, lahko poženete le kopalniški radiator, ki vam bo prijetno ogrel prostor. Tudi če nimate električnega kopalniškega radiatorja pa lahko tako, kot za vse druge radiatorje dokupite tudi električni grelec za radiator, ta vam bo ogrel samo posamezen radiator, ogrevanje celotnega sistema pa ne bo potrebno.

Električno ogrevanje bo v prihodnosti zagotovo imelo visoko mesto med načini ogrevanja. Električni sistemi so verjetno najenostavnejši za uporabo med vsemi sistemi, najhitrejša je tudi namestitev, najmanjši pa začetni vložek. Če se odločate za posodobitev ogrevalnega sistema ali vgradnjo novega v vašo hišo ali stanovanje, je električno ogrevanje definitivno zadeva, katere ne smete spregledati.