Dodatno zdravstveno zavarovanje

Dodatno zdravstveno zavarovanje pogosto mešamo z drugo obliko zavarovanja – dopolnilnim zavarovanjem. A med seboj se oba precej razlikujeta. Dodatno zdravstveno zavarovanje je tisto, ki nam omogoča dostop do nekaterih nadstandardnih storitev, ki jih ne krijeta niti osnovno niti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, zato ga pogosto imenujemo tudi nadstandardno zdravstveno zavarovanje. Ta predstavlja nadgradnjo dopolnilnemu zavarovanju in ni vsak posameznik, ki plačuje dopolnilno zavarovanje že avtomatično vključen v dodatno zdravstveno zavarovanje. Prav tako obstajajo primeri, ko posameznik nima urejenega dopolnilnega zavarovanja, ima pa sklenjeno (in veljavno) dodatno zdravstveno zavarovanje. Lahko se vam na prvi pogled vse to zdi zapleteno, a v resnici ni. V nadaljevanju lahko preberete, kaj dodatno zdravstveno zavarovanje vključuje in kako deluje.

Dodatno zdravstveno zavarovanje in nadstandardne storitve

Dodatno zdravstveno zavarovanje je zelo priporočljivo za osebe, ki pogosto obiskujejo zdravnika, potrebujejo zdravljenje v tujini ali pa trpijo za boleznijo, ki se jo lahko zdravi le z zelo dragimi zdravili. Obstaja več vrst dodatnih zdravstvenih zavarovanj, med njimi so najbolj priljubljene dodatno zavarovanje za zobozdravstvo, za zavarovanje zdravila, za zdravljenje v zdravilišču ter zavarovanje za nakup medicinskih tehničnih pripomočkov. Prav tako vam lahko dodatno zdravstveno zavarovanje omogoči hitrejši obisk zdravnika (krajše čakalne dobe), zdravljenje v tujini ali bolj kakovostno bivanje v bolnišnici v času zdravljenja (bivanje v eno ali dvoposteljni sobi s televizijo, na primer). Med dodatna zdravstvena zavarovanja sodi tudi nezgodno zavarovanje in zavarovanje za primer smrti.

Dodatno zdravstveno zavarovanje – kako deluje?

Dodatno zdravstveno zavarovanje si morate urediti sami pri zavarovalnici, ki pokriva prav tiste nadstandardne storitve, ki jih potrebujete sami. V primeru, da imate z zavarovalnico sklenjeno le dopolnilno zavarovanje, boste zelo verjetno sami morali nositi del stroškov za zdravila ali zdravljenje, z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem pa se pokrije prav ta samoplačniški del. Najpogosteje to v praksi izgleda tako, da še vedno sami plačate nadstandardno storitev, a vam zavarovalnica, pri kateri imate prijavljeno dodatno zdravstveno zavarovanje, na podlagi izdanega računa povrne nastale stroške v celoti. Če ponazorimo bolj konkretno na pogostem primeru, obisku zobozdravnika: najbolj osnovno zalivko pri zobozdravniku krije v 85% osnovno zavarovanje, v 15% pa dopolnilno. Če želite »nadstandardno« belo zalivko, jo morate plačati sami iz svojega žepa. Če pa imate sklenjeno dodatno zdravstveno zavarovanje, vam bo te stroške povrnila zavarovalnica. Če torej želite uveljavljati pravico do neke normalne zdravstvene oskrbe, morate imeti nujno sklenjeno tudi dopolnilno zavarovanje. Za vse ostalo pa lahko poskrbite z dodatnim zavarovanjem. Cene dodatnih zdravstvenih zavarovanj se med seboj razlikujejo tako kot same storitve, ki jih pokrivajo. Ker niso ravno poceni velja temeljito premisliti, preden se odločite za posamezno zavarovanje.