Avtosedeži

Otroci so v avtu pripeti z avtosedeži vse od rojstva, pa do trenutka, ko so že dovolj veliki, da jih lahko varno pripasate z avtomobilskim varnostnim pasom. Otroke v lupinicah, oziroma prvih avtosedežih za otroke skupine 0+, prevažamo v nasprotni smeri vožnje, ker to velja za najbolj varen način prevažanja (zlasti novorojenčkov, pri katerih je potrebno še posebej paziti na vrat). Lahko jih prevažate na sprednjem ali zadnjih sedežih.

Najbolj varno območje v avtu je položaj za sovoznikovim sedežem. Avtosedeži skupine 0+lahko prevažate tudi na sovoznikovem sedežu, v nasprotni smeri vožnje, a le če na sovoznikovem sedežu ni vključena zračna blazina.

Avtosedeži za otroke od 1 naprej, so navadno obrnjeni v smeri vožnje. Zopet pa velja, da je najbolj varna pozicija v avtu za sovoznikovim sedežem. Hkrati ima voznik tako med vožnjo boljši pregled nad otrokom. Prevažanje otrok v avtosedežih na sprednjih sedežih je dovoljeno, če so otroci pravilno pripeti in v zadostni razdalji od zračne blazine. Kar pomeni, da če se v primeru trka blazina sproži, otroka s tem ne poškoduje, temveč ga le zaščiti.

Avtosedeži so redni spremljevalci vaših malčkov, vse dokler niso že tako veliki, da udobno sedijo na zadnjem sedežu avtomobila. Zakonsko določena meja je 150 cm, ker pri tej višini avtomobilski varnostni pas poteka v višini pod vratom vašega otroka. V Sloveniji se starši dovolj striktno držijo pravi in so avtosedeži res v uporabi, medtem ko kje drugje po svetu še ni tako. Ker smo starši odgovorni za otroška življenja, je prav, da jim zagotovimo varnost v vseh aspektih, tudi pri vožnji v avtomobilu. Avosedeži in varnostni pasovi dokazano rešujejo življenja v primeru prometnih nesreč, zato je prav, da pri vsaki, še tako kratki vožnji, otroka pravilno pripnemo in mu zagotovimo varno pot.  Izbira med avtosedeži morda ni lahka, vsekakor pa je vredna vsakega evra.