Avtosedeži za otroke

Otroški avtosedeži so porok varnosti otrok v vozilih, ki so udeležena v cestnem prometu. Danes so namensko izdelani otroški avtosedeži v vozilih obvezni, njihova prisotnost pa je od izuma do današnjih dni preprečil že ogromno število negativnih posledic prometnih nesreč.

Razvoj, ki so ga otroški avtosedeži doživeli do današnjih dni je velik. Prvi poizkusi prevoza otrok na njim prilagojeni način se že začel pred skoraj stoletjem. Začel se je z razmišljanjem, da mora biti otrok v vozilu viden vozniku med vožnjo. Na ta način je lahko voznik v ogledalu opazoval kaj se dogaja z otrokom, kako se počuti in podobno. Prvi otroški avtosedeži, ki pa ni so imeli toliko varnostnih lastnosti kot današnji, so bili sedeži namenjeni otrokom. Njihova lastnost je bila višje sedenje otrok. Otrok je sedel na sedežu, ki je bil dvignjen na višino, ki je omogočala opazovanje njegovega dogajanja v vzvratnem ogledalu. O posledicah prometnih nesreč takrat še niso razmišljali tako kot danes.

Otroški avtosedeži tako niso imeli varnostnih elementov in niso bili podvrženi strogim varnostnim sedežem, kot so današnji otroški avtosedeži. Razlog, da je razmišljanje bilo tako naravnano oziroma niso takrat razmišljali o varnosti, je bilo v dejstvu, da število osebnih vozil na cesti še ni bilo veliko, posledično se ni dogajalo veliko število nesreč, ki bi povzročale zaskrbljenost. Varnost je prišla do svoje veljave v obdobju po drugi svetovni vojni. Avtomobili so postali množični, saj so proizvajalci začeli proizvodnjo modelov, ki so bili namenjeni širšim množicam. Z povečanjem števila motornih vozil na cesti se je povečalo število nesreč. Številu nesreč, ki je bilo zaskrbljujoče, je pomenilo zaskrbljenost organizacij, podjetji, politike in oblasti.

Hoteli so ukrepati z ciljem preprečitve prometnih nesreč. Zavedali so se, da je število nesreč negativna posledica povečanega števila vozil na cesti in množičnosti vozil na račun dostopnost. Vozniki so se z novimi ali rabljenimi vozili srečevali brez posebnih izkušenj. Temu primerno je bila varnost pomanjkljiva. Ukrepi, ki so sledili so imeli za cilj izboljšanje prometne varnosti. Dosegli so jo z dvema osnovnima ukrepoma. Zadali so se, da bodo ljudi bolj kakovostno seznanjali z pomenom varnosti na cesti, vozila pa bodo moral postati bolj varna. Otroški avtosedeži so kmalu po tem ukrepanju postali realnost. Do danes se je ta zaveza o zmanjšanju števila nesreč stopnjevala, tako so aktualni otroški avtosedeži bistveno bolj varni, so bili kot njihovi predhodniki prejšnje generacije.

 

Otroški avtosedeži pomenijo varnost otrok, ki so v vozili udeleženi v cestnem prometu.