Zobna protetika

Zobna protetika ali zobna estetika? Pravzaprav gre za besedni zvezi, ki se zdita neločljivo povezani, vendar sta hkrati tudi nekoliko različni. Zobna protetika namreč še zdaleč ni namenjena zgolj estetiki, temveč je v prvi vrsti potrebna za preživetje – brez zob ne moremo trgati, gristi in žvečiti ter mleti hrane, prav tako pa se brez zobovja spremeni lega spodnje čeljusti, s tem pa tudi celoten obraz (kar je vidno zlasti iz profila, kjer je višina obraza manjša in brada precej bliže nosu), kar lahko povzroči bolečine v čeljustih in obraznih mišicah.

Zobna protetika se ukvarja z nadomeščanjem izpadlih zob, pa naj gre za zobe v celoti (s koreninami vred) ali zgolj zobne krone, prav tako pa ne glede na to, ali je potrebno nadomestiti zgolj en zob, ali celotno zobovje. Poleg tega pa v drugi vrsti skrbi tudi za videz oziroma pomaga pri estetskem zobozdravstvu – z njo lahko na primer popravimo poškodovane zobe (na primer odkrušene zaradi športne poškodbe) ali pa sicer zdrave zobe preoblikujemo oziroma jim spremenimo videz (da je linija zob bolj enakomerna, da med njimi ni prostora in podobno).

Zobna protetika se je razvila predvsem zaradi potrebe po nadomeščanju pravih zob z umetnimi v zrelem življenjskem obdobju. Kljub temu, da so zobje najtrši del našega telesa, jih namreč s precejšno lahkoto uničujejo najmanjša bitja: bakterije (oziroma njihovi kislinski izločki). Če k mnogim letom delovanja bakterij prištejemo še razne bolezni dlesni, ki so s starostjo vse pogostejše (na primer paradontoza), je torej težko pričakovati, da bi naši zobje zdržali vse življenje – predvsem za današnje mlajše generacije, ki se precej nezdravo prehranjujejo, bo to popolnoma nemogoče. Zobna protetika je zavoljo tega torej zdravstvena dejavnost, brez katere ne gre.

Če je še pred kakšnima dvema desetletjema veljalo, da se zobna protetika ukvarja predvsem z izdelovanjem snemljivih protez in mostičkov, pa je danes nekoliko bolj povezana z oralno kirurgijo, saj mostičke in proteze vse bolj izpodrivajo zobni vsadki oziroma implantati, s pomočjo katerih se v čeljust vsadi vijak (ki nadomešča korenino zoba), nanj pa se nasadi umetna zobna krona. Žal z zobnimi vsadki ni možno pomagati vsakomur, še zlasti ne takrat, kadar je potrebno nadomestiti veliko število manjkajočih zob, zato je pogosto še vedno potrebna delna ali celotna proteza – vendar je tudi tu protetika napredovala in ponuja tako imenovane fiksne proteze, ki vam jih zvečer ravno tako ni potrebno vzeti iz ust, temveč so (tako kot vsadki) s pomočjo vijakov pritrjene na čeljust.