So vam ukradli kolo?

V Sloveniji namreč letno ukradejo preko 3.000 koles, več kot polovico v Ljubljani. Tatvine koles so torej pri nas tako rekoč “normalna” aktivnost. Še posebno so izpostavljena kolesa v študentskih domovih, kjer izgine več koles kar naenkrat. Zato noben preventivni ukrep ni odveč. Na policiji svetujejo, da se kolesa, ki so še posebno v poletnih mesecih tarča tatov, primerno zavaruje. Kolesa je dobro zakleniti v za to namenjene prostore in uporabiti dodatne ključavnice na kolesu.

Policija opozarja na velik pomen podrobnega opisa ukradenega kolesa CUBE, saj so ti največkrat preveč pomanjkljivi. Le 40 odstotkov lastnikov poda karakteristike, na podlagi katerih je identifikacija kolesa lahko nedvoumna. Zato lastnikom koles priporočajo, da si poleg vseh značilnosti, kot so znamka, tip, model, barva, številka okvirja, dodatna oprema ipd., zapišejo tudi posebne znake na kolesu, na primer vgravirane številke ali črke in poškodbe.

Odgovor, zakaj je toliko ukradenih koles, je zelo preprost. Kriminalci poskušajo najti priložnosti povsod, kjer lahko pridejo do koristi z malo tveganja. Kraja kolesa namreč ni tako tvegano dejanje, saj je zelo malo možnosti, da bo tat pri kraji zasačen. V primeru pa če se mu to zgodi, posledice niso hude, saj so kazni za tatove koles
namreč zelo nizke.
Kljub tem podatkom, pa lahko storimo marsikaj, da se kraje ognemo. V primeru, da vaše kolo dlje časa ni v uporabi, ga vedno hranite v zaklenjenem prostoru. Če morate kolo pustiti na prostem, naj bo ta prostor obljuden in dobro razsvetljen. Kolo tudi zavarujte s primerno ključavnico, ki jo je treba speljati skozi kolo sprednje ali zadnje gume, nato skozi okvir kolesa, na “fiksiran” predmet, kot so ograje in stojala za kolesa. Uporabljajte le kakovostne ključavnice z oznakami odpornosti proti poškodbam z različnimi predmeti in orodji. Če se zanimate za nakup obiščite spletno stran www.kljucavnica.si/.