Prometni prekrški

Vsi tisti ljudje, ki želijo opravljati z motornim vozilom, morajo predhodno opraviti teoretičen test prometnih predpisov, nato pa morajo uspešno opraviti tudi praktičen del. Vozniško dovoljenje pridobijo tiste osebe, ki so uspešno opravile vozniški izpit za predpisano kategorijo. Ne glede na to, ali delate izpit za osebni avtomobil, tovornjak, motor ali kaj drugega – vedno znova morate upoštevati splošne prometne predpise in predpise za posamezno kategorijo posebej. Izjem tukaj ni!

Prometni prekrški so stalnica v prometu

Vsak voznik, kot že omenjeno, mora upoštevati prometno zakonodajo ter seveda prometne znake, ki so postavljeni ob cestah. V primeru, da se ti predpisi ne upoštevajo, govorimo o prometnem prekršku. Policisti so pristojni v prometu, da vas kaznujejo v primeru storjenega prometnega prekrška ali pa vam začasno odzvamejo prometno dovoljenje. Glede na vrsto prekršna se potem določa višina kazni. Seveda so kazni za prometne prekrške predpisane in precej stroge. Včasih Slovenija ni imela tako strogih prometnih kazni, kot pa jih poznamo danes. Posledica tega je seveda, da je avtomobilov ter neprevidnih voznikov vse več. Izkušenost voznika ter upoštevanje prometnih predpisov je uspeh za varno vožnjo po slovenskih cestah.

Prometni prekrški so kaznovani z določenih zneskom ter morebiti tudi s kazenskemu točkami. V primeru, da jih voznik zbere več kot 18 kazenskih točk, sledi odvzem vozniškega dovoljenja. Za pridobitev vozniškega dovoljenja je prepisan poseben postopek. Takrat, ko je prometni prekršek tako velik, se lahko določi tudi stalen odvzem vozniškega dovoljenja.

Prometni prekrški in zakon

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrPC) in o voznikih (ZVoZ) določa višino kazni za določen prometni prekršek. Policisti stalno nadzirajo promet na različnih cestnih odsekih. Hkrati so postavljeni mobilni ter stacionarni radarji, ki neprestano merijo hitrost voznika ter s tem morebiti prekoračeno hitrost vožnje. Slovenija ima standardno predpisano hitrost za naselja, in sicer 50 km/h, izven naselij 90 km/h in avtocesti 130 km/h v primeru, da prometni znak ne določa drugače. Upoštevati je potrebno tako splošna pravilna, kot tudi spremenljiva pravila v prometu (prometni znaki).

Prometni prekršek je lahko strogo kaznovan. V primeru, da policist ugotovi nepravilnosti pri upoštevanju prometnih predpisov, vam presodi prometni prekršek, ki ga morate plačati. Vsekakor vam priporočamo, da se držite vseh predpisanih pravil v cestnem prometu. Nenazadnje gre za vašo varnost pri upoštevanju teh pravil. Hitro lahko privede do prometne nesreče, kadar se stori prometni prekršek, česar pa si zagotovo ne želimo.

Prometni prekrški so zelo pogosti, vendar pa policisti opravljajo uspešno delo pri ugotavljanju le teh in pisanju kazni za storjene napake. Sledite pravilom in tako boste prihranili.