Otroška posteljica

Eden izmed mnogih opravkov bodočih staršev, je priprava ležišča za novega člana – to je lahko otroška posteljica ali zibelka, morda celo košek. Izbiramo lahko med raznovrstnimi izdelki. Nekateri se odločijo za Mojzesovo košaro, drugim je všeč zibelka, nekateri prisegajo na klasične otroške posteljice, medtem ko druge prepriča praktičnost obposteljnih posteljic.

Zibelke in košare so primerne za otroke do maksimalne dosežene starosti 6 mesecev. Potem jih moramo prestaviti v otroško posteljico ali večjo posteljo. Manjše oblike otroških ležišč so še posebej primerne ob pomanjkanju prostora  v majhnih stanovanjih. Otroška posteljica je najpogostejše prvo ležišče za dojenčke, saj jo lahko na začetku malo pregradimo z blazinami in za malčka ustvarimo manjše in bolj intimno ležišče, nato pa lahko služi vse do otrokovega tretjega leta, oz. če ima možnost odstranitve stranic, dokler ne preraste ležišča.

Če želite imeti na začetku otroka neposredno ob sebi, vendar se niste odločili, da bo otrok spal z vami v postelji, je dobra rešitev obposteljna posteljica. Nudi vse prednosti družinske postelje in zagotavlja malčku dodatno varnost in udobje. Enostavno jo pripnete na zakonsko posteljo na isti višini kot je ležišče zakonske postelje in dobite podaljšano površino, na kateri spi vaš otrok.

Klasična pravokotna otroška posteljica pa je dejansko največkrat izbrana za nakup, saj jo lahko uporabljamo od rojstva, pa vse do trenutka, ko jo otrok preraste, kar je navadno okoli treh let starosti otroka. Je  najbolj ekonomska odločitev staršev. Možno je kupiti tudi otroške posteljice, ki se kasneje spremenijo v postelje brez ograje in lahko v njej spijo otroci po dopolnjenem tretjem letu starosti.

Ob nakupu je seveda najbolj smotrno razmisliti, koliko prostora imamo na razpolago za postavitev otroškega ležišče, ali želimo otroka neprestano v svoji bližini, ali pa bo imel malček otroško posteljico celo v svoji sobi. Prava otroška posteljica že čaka na vaš nakup, le še vaša odločitev je potrebna. (312)