Okvare računalnika

Dandanes si ne moremo več predstavljati življenja brez računalnikov. Ko se nam pokvari računalnik, se ustavi svet. Skoraj ničesar ne moremo urejati brez računalnikov, ne moremo opravljati dela brez računalnikov, odrezani smo od sveta in informacij. Takrat nam ne preostane drugega, kot da se obrnemo na servis računalnikov.

Oglejmo si katere so najpogostejše okvare računalnikov:
Če vam računalnik ne dela, še ni nujno, da se je pokvaril. Ste kdaj pomislili, da je možno, da je samo zmrznil? Kaj pomeni, če rečemo, da je računalnik zmrznil? To pomeni, da se je računalnik nehal odzivati in da ne delata ne miška ne tipkovnica. Zaslon dela in slika se pojavlja, ampak to je pa tudi vse. V takem primeru je najbolje, da se računalnik restrata ali pa kar popolnoma izključi (tudi elektriko) in čez čas ponovno prižge. Možnosti za zmrznitev računalnika je več. Lahko da se je pregrel, morda je kriv virus, možna je tudi okvara trdega diska. Če vam računalnik zmrzuje pogosto, ne čakajte s servisom.

Pri okvarah računalnika gre za dve vrsti okvar: okvare komponent oz. delov računalnika ali pa gre za okvaro operacijskega sistema oz. programov naloženih na računalnik. Mi si bomo ogledali okvare komponent.

Okvara procesorja: sodobni procesorji se ne pokvarijo zlahka, saj za njih skrbi ventilator, ki preprečuje segrevanje računalnika. Pa vendar, če je v ventilatorju veliko prahu je prav možno, da svoje naloge ohlajanja ne opravlja dobro. To se največkrat kaže s počasno odzivnostjo računalnika.

Okvara polnilnika: Gre za pogosto okvaro povezano s statično elektriko, ki v trenutku uniči polnilnik.

Okvara grafične kartice: Tudi dobro delovanje grafične kartice je povezano z ustreznim hlajenjem in odsotnostjo prahu. Če se je poškodovala grafična kartica, boste na zaslonu opazili kockice in slikovne točke. Najprej odprite računalnik in obrišite ves prah, če se zadeva ne popravi, pa bo potreben nakup nove grafične kartice.

Okvara trdega diska: Okvare trdega diska si resnično ne želite, ker bodo vaši podatki izgubljeni. Kako veste, če je prišlo do okvare trdega diska? Računalnik se enostavno ne zažene.