KONVERTIBILNI OTROŠKI AVTOSEDEŽI – PREDNOSTI IN SLABOSTI

Konvertibilni oziroma spremenljivi otroški sedeži so avtosedeži, ki rastejo skupaj z otrokom. To pomeni, da je pri teh sedežih mogoče spreminjati naklon hrbtišča, tako da bo otrok kot dojenček ležal v sedežu in bo obrnjen proti zadnji strani avtomobila, s starostjo pa bo se bo z njim spreminjal tudi sedež. Dobra stran takega nakupa je, da vam ni treba kupiti več različnih otroških sedežev za različna starostna obdobja vašega otroka, temveč zadostuje že en nakup, saj lahko tak avtosedež uporabljate, dokler ga bo vaš otrok potreboval.

Na trgu obstaja veliko modelov konvertibilnih sedežev, zato je lahko odločitev kar težka. Vseeno je treba pred nakupom dobro premisliti, drži, da so takšni sedeži cenejši in je nakup enega bolj praktičen kot nakup več sedežev posebej, vendar so takšni avtosedeži načeloma manj varni. To pomeni, da ti avtosedeži sicer ustrezajo vsem merilom in zahtevam, vendar pa se proizvajalci pri njihovi izdelavi ne potrudijo tako, kot to naredijo pri navadnih sedežih. Razlog se skriva v tem, da morajo konvertibilni avtosedeži zajeti več lastnosti, saj morajo rasti z otrokom in morajo biti tako bolj univerzalni. Navadni avtosedeži so popolnoma prilagojeni zgolj enemu starostnemu obdobju, zato so navadno bolj specifično izdelani. Otroški avtosedeži, ki so specializirani, se navadno tudi bolje odrežejo na varnostnih testih kot univerzalni. Bolj kot je izdelek univerzalen, slabša je lahko njegova kvaliteta, saj mora zajeti širše polje lastnosti. Prav tako več ljudi kupi specializirane avtosedeže, zaradi česar se proizvajalci pri teh tudi bolj potrudijo ter dajo večji poudarek na izdelavo. O tem na primer priča večja izbira modelov, barv itd. navadnih sedežev. Izbira takega sedeža je lahko včasih tudi rahlo nepraktična, še posebej pri prevažanju dojenčka, saj ga z nenehnim prestavljanjem lahko zbudimo. V tem primeru je vseeno priporočljiv nakup lupinice, ki omogoča lažje in bolj praktično prenašanje otroka.

Seveda pa ni nujno res, da so ti avtosedeži slabše kvalitete. Podjetje Volvo Cars je pred kratkim na primer predstavilo tri nove otroške avtomobilske sedeže, ki so bili temeljito testirani in ustrezajo vsem varnostnim zahtevam, prav tako pa se dajo spremeniti vse od lupinice z ročajem, ki je enostavna za prenašanje, vse do otroškega jezdeca. Sedeži so izdelani iz tkanin, ki ne povzročajo alergij, vse prevleke pa so odstranljive in primerne za pranje v pralnem stroju. Pri podjetju tudi poudarjajo, da bi se morali otroci voziti v obratni smeri vožnje, kolikor dolgo je le mogoče, najmanj pa do starosti treh ali štirih let.