Kako do d.o.o-ja brez 7.500 evrov?

Za ustanovitev družbe z omejeno odgovornostjo ali na kratko d.o.o. potrebujete ustanovitveni kapital. Ta znaša najmanj 7.500 evrov. Ker gre za zakonsko določbo, ki jo ureja Zakon o gospodarskih družbah, vam pristojne institucije ne bodo dovolile ustanoviti d.o.o., če tega zneska nimate. Zakon sicer dopušča, da je ustanovitveni kapital bodisi v denarni obliki bodisi v obliki stvarnih vložkov. Stvarni vložki so lahko delovna sredstva, ki jih bo podjetje uporabljalo pri izvajanju svojega poslovnega procesa. Kot osnovni kapital se lahko vpišejo tudi nepremičnine. Lahko gre za poslovne prostore, ki preidejo v last podjetja, ko se vpišejo pod ustanovitveni kapital, lahko gre za zemljišča, kjer bo podjetje v prihodnosti zgradilo skladišča ali proizvodne hale. Pod ustanovitveni kapital pa se lahko vpišejo tudi vrednostni papirji, kot so delnice, obveznice ali pa kakšni finančni derivati. Največji problem za podjetnike, ki šele ustanavljajo svoje prvo podjetje, je prav zagotovitev tega ustanovitvenega kapitala. Vendar pa obstaja zelo preprosta in elegantna rešitev: nakup d.o.o.

Družba z omejeno odgovornostjo je lahko tudi predmet prodaje in nakupa. In prav nakup d.o.o. omogoča podjetnikom, da praktično brez potrebnih 7.500 evrov postanejo lastniki gospodarske družbe, s katero lahko pričnejo svojo poslovno pot. Postopek, s katerim se izvrši nakup d.o.o. je izjemno preprost. Podjetja, ki prodajajo d.o.o.-je za svojo stranko uredijo vso potrebno dokumentacijo. Zagotovijo lahko sedež podjetja, njegove poslovne prostore, odprejo poslovni račun in nasploh uredijo vso potrebno birokracijo, tako da stranki, ki se zanima za nakup d.o.o., ni potrebno storiti ničesar. Podjetju najprej zagotovijo ustanovitveni kapital, s čimer ga lahko registrirajo. Nato se podjetje vpiše v sodni register in je pripravljeno za poslovanje.

Nakup d.o.o. se izvrši tako, da pred prodajo podjetje, ki vam proda d.o.o. vzame nazaj 7.500 evrov ustanovitvenega kapitala v obliki posojila. V trenutku, ko podjetje odkupite, pa vi kot nov lastnik podjetja prevzamete dolg v višini 7.500 evrov. Na tak način novemu podjetju ustanovitveni kapital ne pade pod zakonsko mejo, saj obstaja v obliki dolga, ki ga lahko povrnete v določenem obdobju. To lahko storite z denarjem, stvarnimi vložki ali pa še lažje: s potnimi nalogi.