Izbira kakovostnega parketa

Pri kupovanju pohištva se ne smemo nikoli ozirati le na ceno, saj za pohištvo in stanovanjsko opremo navadno načrtujemo več let uporabe. Najcenejši kosi se hitro polomijo ali drugače uničijo, pa tudi sledovi uporabe se začnejo kazati veliko prej, kot pri kakovostnem pohištvu. Predvsem je obraba izrazita na opremi, ki se pogosto uporablja, med to pa prav gotovo spada tudi parket. Izbira kakovostnega parketa je torej ključnega pomena, če ne želimo vsako leto znova menjati celotne talne podlage našega stanovanja.

Glavna prednost kakovostnega parketa v primerjavi s cenejšimi, manj kvalitetnimi izvedbami, je torej v tem, da se s kakovostjo sorazmerno podaljšuje življenjska doba parketa. To ne nazadnje pomeni tudi prihranek pri denarju – kljub večjemu začetnemu strošku bo investicija v kakovosten parket na dolgi rok cenejša, saj nam ne bo treba plačevati obnov, popravil in montaže novega parketa, kar bi morali storiti, če bi izbrali nekvaliteten parket, ki bi se hitro uničil. Vzdržljivost poda pa ni edina lastnost kakovostnega parketa – za kar največjo funkcionalnost poskrbi les sam, ki mora biti primerno obdelan in strokovno položen, kar zagotavlja prijetno hojo po njem. Prav tako mora biti les primerno zaščiten, da zmanjšamo ali izničimo vpliv škodljivih dejavnikov, ki se lahko pojavijo v prostoru, na primer vlaga in podobno. Izbira kakovostnega parketa je pomembna tudi v primeru, da želimo imeti talno gretje, ki prijetno greje celoten prostor. V takšnem primeru kakovosten parket poskrbi za kar najboljšo izkušnjo.

Ni pa le izbira kakovostnega parketa edini dejavnik, ki odloča o izgledu in občutku končnega izdelka v prostoru. Prav tako pomembna je strokovna montaža, ki poskrbi, da je parket pravilno nameščen. Najprej je treba poskrbeti za pripravo podlage, na katero bo parket položen, potem pa je treba z ustreznim vezivnim sredstvom parket natančno montirati na tla. Najbolje je, da takšna opravila zaupamo usposobljenim strokovnjakom, saj bodo mojstri poskrbeli, da nam bo parket dobro služil več let.