Gerber noži

Za vse navdušence nad preživljanjem časa v naravi ni ime znamke Gerber nič novega. Vedo, da to ime stoji za vrhunskim, robustnim, inovativnim in zanesljivim orodjem. Gerber ima v svoji ponudbi vse od večnamenskega orodja in nožev, do sekir in nahrbtnikov. Izdelki so razvrščeni v kategorije, in sicer obstajajo tisti za v naravo, za lovstvo, za preživetje (Bear Grylls), industrijski, taktični in vojaški. Da bi razumeli, zakaj so ti izdelki tako cenjeni, poglejmo zgodovino podjetja in razlog za začetek izdelovanja tako vrhunskih nožev.

 

Zgodovina podjetja

Začelo se je z Josephom Gerberjem leta 1910 v Portlandu v ZDA, ko je ta začel s podjetjem za oglaševanje. Za svoje partnerje je naredil in jim nato podaril set ročno izdelanih kuhinjskih nožev v zabojčkih iz orehovega lesa. Vsi partnerji so bili navdušeni do te mere, da je Joseph dobil ponudbo podjetja Abercrombie & Fitch, ki se je v tistih časih ukvarjalo s kataloško prodajo, za prodajo podobnih nožev v njihovem katalogu. To se je zgodilo leta 1939. Istega leta je s sinovoma Ham-om in Pete-om odprl podjetje Gerber Hand-Made Blades, kasneje znano kot Gerber Legendary Blades.

 

Gerber osvoji Ameriko

S tem se je začela znana zgodba o uspehu. Hitro so ugotovili, da se najbolje odrežejo inovacije, na katere do takrat pri tako osnovnih produktih, kot je nož, ni nihče pomislil. Leta 1966 so se preselili na novo lokacijo in na trg poslali Combat Knife Mark II, nož, ki je zaslovel v vojni v Vietnamu in postal eden najpopularnejših izdelkov svojega časa. Leta 1968 so izdelali inovativen ročaj za nož, ki ga je bilo lažje uporabljati v vlažnih oziroma mokrih pogojih. Po velikih uspehih v naslednjih letih jim je uspela še ena inovacija, in sicer spojina gume in najlona, ki je od takrat naprej osnovna sestavina vseh ročajev na Gerberjevih nožih. Leta 1991 so izdelali večnamenske klešče Multi-Plier, ki so v samo parih letih postale njihov največji prodajni hit.

 

Gerber pri razvoju nožev stavi na vojsko in Bear-a Grylls-a

Kasneje so začeli še tesneje sodelovati z vojsko in Bear Gryllsom. V sklopu tega sodelovanja je vojak James Watson zasnoval obliko za vojaški nož Silver Trident, po predlogi Bear Gryllsa iz oddaje Man vs. pa je nastal Ultimate Knife leta 2010. V naslednjih treh letih so svojim linijam dodali še prenosne LED svetilke, nahrbtnike in rešitve za sprotno in enostavno hidracijo.

Danes spada Gerber med največje ameriške proizvajalce orodja in nekaj njihovih izbranih kosov si lahko ogledate na http://www.ducat.si/sport-in-prosti-cas/prosti-cas/nozi-in-orodje.html.