Fizioterapija na domu

Fizioterapija je namenjena zdravljenju po poškodbah. Skrbi za zdravje gibalnega sistema pri človeku, lajša bolečine, krepi mišice in zmanjšuje edeme. Nekatere poškodbe so tako resne, da so osebe popolnoma nepokretne in takrat pride v poštev fizioterapija na domu. Ta se največkrat uporablja v primeru, ko je oboleli starejša oseba ali oslabela zaradi daljšega zdravljenja v bolnici. Zelo prav pride tudi, če ste prezaposleni, da bi skrbeli za vašega ostarelega družinskega člana. Fizioterapija na domu se pogosto izvaja do točke, ko je pacient sposoben obiskovati in izvajati program za rehabilitacijo v Zavodu za rehabilitacijo Soča ali drugih zdraviliščih.
Kaj sploh je fizioterapija?

Fizioterapevti se ukvarjajo z gibalnimi enotami telesa, to so: mišice, sklepi in kosti. Bolečino vam lahko povzroča katerikoli del. Lahko gre za obrabo hrustanca, zatrdel sklep ali pretegnjeno mišico. Fizioterapevtova naloga je, da ugotovi kaj vam povzroča bolečine ter zakaj in seveda, da vam pomaga te bolečine odpraviti. Najpogosteje se fizioterapevti srečujejo z bolečinami, ki so povezane z nesrečami ali pa konstantnim nepravilnim in neuravnoteženim gibom, ki preveč obremenjujejo določen del telesa. Tipičen primer sta nepravilna drža ali sedenje.

Metode fizioterapije se med seboj dopolnjujejo. Najpogosteje gre za masažo, aktivno in pasivno razgibavanje, toplotno zdravljenje in zdravljenje v vodi. Te terapije se izvajajo manualno. Včasih pa je potrebno poseči po aparaturah. Pri poškodbah živcev se uporablja zdravljenje z električnimi tokovi.
Kako izgleda fizioterapija na domu?

Ko se s fizioterapevtom dogovorite za termin obiska, bo le ta prišel k vam na dom. Tam sta lahko sama s terapevtom ali pa so prisotni tudi ostali družinski člani. To je seveda odvisno od vašega stanja. Terapevt bo skupaj z vami določil cilje terapije in začel z metodami za doseganje teh ciljev. Naučil vas bo izvajati vaje, ki jih boste morali izvajati tudi sami. V kolikor bodo prisotni tudi svojci, bo tudi njih naučil, kako vam lahko pomagajo. To je zelo pomembno, saj prispeva k hitrejšemu okrevanju. Cene fizioterapije na domu se gibljejo od 30€ pa do 80€ na obisk.