Digitalna tehtnica za natančno odmerjanje

miniaturna digitalna tehtnicaSem ljubiteljica kuhanja in peke, zato je pri nas od nekdaj dišalo po dobri hrani. Za uspešno sledenje receptom sem včasih uporabljala staro analogno tehtnico, saj pri peki nekaj gramov gor ali dol običajno ne predstavlja velike razlike (razen v redkih primerih, na primer pri pripravi francoskih makronov). Pred nekaj meseci pa je moje kuhinjsko udejstvovanje doživelo precejšen preobrat, zaradi katerega je bila potrebna izjemno natančna digitalna tehtnica.

Po več mesecih težav in pregledov se je izkazalo, da sem zbolela za avtoimunsko boleznijo, pri kateri je ena od terapij tudi terapija s pravilno prehrano. Dobila sem strogo dieto, zaradi katere moram dobro odmerjati živila in hranila, ki jih vnesem v svoje telo, saj morajo biti v popolnem razmerju. Odstopanj si tako ne morem več privoščiti in digitalna tehtnica je nujna pri pripravi vsakega obroka. Še zlasti sem vesela njene natančnosti pri tehtanju živil, ki so sama po sebi lahka, ter pri tehtanju manjših količin. Če moraš odmeriti kilogram nekega živila, je to namreč povsem drugače, kot če moraš natančno odmeriti 5 gramov.

Seveda pa nova digitalna tehtnica pride prav tudi za pripravo povsem običajnih jedi. Prav zato, ker je tako lepa, se je priljubila tudi drugim družinskim članom in hčeri sta v zadnjem času kar nekajkrat pekli mafine in piškote – samo zato, ker kar tekmujeta, katera bo kaj odmerila in stehtala na novi tehtnici. Da o tem, da sta na njej že stehtali cel kup svojih punčk in medvedkov, pa tudi pošto, sploh ne govorim. Tako je nova tehtnica dejansko skoraj ves čas v uporabi in torej ves čas na pultu, kar pa sploh ni problem, saj je majhna in zares ličnega videza – ploskev za tehtanje je namreč iz belega stekla.

Kakor koli, vesela sem, da sedaj s pomočjo novega kuhinjskega pripomočka povsem enostavno obvladam svojo bolezen. Simptomi so zaenkrat v mejah normale oziroma ni videti, da bi se slabšali – kvečjemu lahko rečem, da so šli malo na bolje.