Čiščenje

Pospravljanje ali čiščenje pomeni odstranjevanje madežev iz raznih predmetov. Čisti se lahko vse kar se umaže, ali pa si samo želimo lepšega izgleda. Največ stvari in madežev lahko očistimo s krpo in vodo. Večje in bolj trdovratne madeže pa očistimo z zato namenjenimi čistili, ki ponavadi vsebujejo alkohol, aceton, bencin in druge hlapne tekočine. Pri čiščenju moramo biti pozorni na namen predmetov. Če je predmet tehnične narave je veliko možnosti, da vsebuje električne komponente, katere bi jih razne tekočine z lahkoto uničile. Pri takih predmetih je najboljše čistiti s suho ali samo malo navlaženo krpo. Pri predmetih, ki pa nimajo nobene notranjosti in so iz materjalov kot so les, marmor, aluminij, porcelan… pa lahko z lahkoto čistimo z vodo. Čiščenje z vodo je najbolj zaželjeno, saj voda kot tekočina ni nevarna ljudem.

K čiščenju spada tudi čiščenje prostora, saj si vsi želimo bivati v dokaj čistem in urejenem prostoru. Vedno več ljudi se odloča za čistilne servise, saj jim preprosto zmanjkuje časa za pospravljanje in čiščenje prostorov. Dobra stran pa je tudi, da jim ni treba nakupovati dragih pripomočkov za čiščenje. Čistilnih servisov je vedno več, saj je čiščenje zelo pomemben dejavnik po opravljenem delu. Cena čiščenja pri čistilnih servisih se giblje od 9 do 15 evrov na uro. Cena je predvsem odvisna od zahtevnost čiščenja.

Urejenost poslovnega prostora je kot obraz podjetja, in ko na obisk pridejo stranke, mora biti obisk pozitiven. Pozitiven pa je lahko le tako da so poslovni prostori lepo urejeni in očiščeni. S tem podjetje pokaže svoj odnos do dela.

V urejenih in pospravljenih prostorih je veliko lažje delati, saj nam ni potrebno iskati razne pripomočke in stvari, ki bi jih ob neurejenih prostorih morebiti založili in izgubili.

Večina velikih podjetij, šol, vrtcev in drugih javnih ustanov uporablja razne čistilne servise, saj jim le ti omogočajo kakovostno čiščenje. S tem pa tudi prevzemajo odgovornost o čiščenju nase. Čistoča je pomembna predvsem zaradi zdravstenih pogojev, saj prah in druga umazanija škodujejo našemu zdravju. Hkrati pa so madeži in umazanija leglo bakterij, ki prenašajo razne bolezni.