Čevlji za otroke naj bodo predvsem udobni

Čevlji za otroke naj bodo predvsem udobni

Včasih se starši preveč obremenjujejo z izbiranjem pravih otroških čevljev. Predvsem menijo, da bi morali za boljše udobje kupiti dražje. Vendar se nato čez nekaj mesecev, ko malček obutev preraste, vprašajo, zakaj so zapravili toliko, če pa jih je nosil tako malo časa. Ni pomembna blagovna znamka, ampak udobje in veselje ob nošenju čevljev. Poleg tega bi morali biti čevlji za otroke predvsem trpežni, da lahko zdržijo do takrat, ko jih otrok preraste. Predšolski otroci dajejo svoje čevlje vsak dan na preizkušnjo. Z njimi se znajdejo v lužah, na deblih dreves, v blatu, travi, …, zato moramo biti pozorni na to, da bodo čevlji zdržali v vseh pogojih.


Učenje vezanja vezalk

Medtem ko dojenčki in mlajši otroci nosijo obutev na ježka, se morajo predšolski otroci soočiti z vezalkami. Potrebno je veliko vaje in potrpljenja, predvsem s strani staršev, ki ne smejo prehitro obupati. Če opazite, da otroka jezi nezmožnost osvojiti znanje vezanja vezalk, počakajte teden dni in nato poskusite znova. Za lažje učenje priskrbite vezalki različnih barv, da bo lažje ločil med njima, saj otrok težko razlikuje med levo in desno vezalko.
Se še spomnite zajčjih ušes, ko ste se sami učili vezati vezalke? Najprej ste oblikovali zajčja ušesa, nato se je zajček splazil skozi luknjo. Tudi vaš malček se bo naučil veliko hitreje, če boste učenje povezali z igro. Pomagali mu boste, če si istočasno še sami zavezujete čevlje. Če je malček levičar (ali desničar) tako kot vi, se usedite poleg njega, drugače pa nasproti, da vam bo lahko sledil.
Pri petih oziroma šestih letih je večina otrok že pripravljenih, da se sami spopadejo s čevlji za otroke in vezalkami. V tem obdobju je otrok že bolj spreten in se lahko bolje osredotoči na nalogo, ki mu vzame več časa. Poleg tega otrok pridobi na samozavesti, saj se nauči nekaj novega in ob tem dobi pohvalo. Kasneje, ko se bo moral učiti vožnje s kolesom brez pomožnih koles in se udeležiti prve zabave za rojstni dan brez staršev, bo bolj samostojen in bo lažje premestil razvojne mejnike. Malček bo samozavesten, vi pa ponosni.