Avto oprema

Avto oprema je množica artiklov, namenjenih izboljšanju lastnosti avtomobila.

Avto ima množico različne opreme. Množica različne opreme se deli na opremo avtomobila, ki je bila pridobljena v času proizvodnje avtomobila, ter opremo, katero lastnik namesti kasneje. Oprema pridobljena v času proizvodnje avtomobila, je lahko serijska oprema ali dodatna oprema. Serijska oprema avtomobila je seznam opreme, katero ima avto v vsakem primeru. Dodatna oprema avtomobila pa je vsa ostala oprema oziroma opremo, katero je potrebno k serijski opremi doplačati, velikokrat tudi predhodno naročiti ter garantirati nakup. Oprema, ki jo lastnik namesti kasneje je lahko zakonsko predpisana in obvezna ali pa je neobvezna. Neobvezna oprema mora v nekaterih izjemni primerih tudi ustrezati zakonskim predpisom oziroma ne sme v nobenem primeru biti v nasprotju z predpisanimi zakoni.

Avto oprema je največkrat na voljo v prodajalnah z avto deli, lahko pa jo kupimo na drugih prodajnih mestih. V nekaterih primerih pridobitev avto opreme ni povezana z nakupom ampak je všteta v ceno vozila ali ceno kakšnega drugega izdelka ali storitve. Poleg tega je oprema v nekaterih primerih brezplačna. Opremo za avto kupimo v klasičnih ali spletnih trgovinah. Nakup v tako klasičnih, kot spletnih trgovinah imata svoje dobre in manj dobre lastnosti. Lastnost nakupa opreme v klasičnih trgovinah je boljši zaradi možnosti ogleda, primerjanja in vseh podobnih možnosti ob nakupu. Te možnosti spletni nakup nima. Kupec si v primeru spletnega nakupa lahko pomaga z enakim izdelkom, ki ga že ima ali ga pozna na takšen ali drugačen način, nekaj pomoči nudijo informacije na spletu.

Klasična trgovina ima urnik, kar pomeni, da je nakup mogoč ob določenih dnevih in urah. Spletna trgovina urnika ne pozna, avto oprema se lahko kupi praktično kadarkoli in kjerkoli. Avto oprema ima različne načine uporabe in namestitve. Namestitev je v nekaterih primerih preprosta, v drugih primeri zahtevnejša, v nekaterih pa je namestitev avto opreme zaupana strokovnjakom. Zahtevnost namestitve avto opreme je lahko povezana z natančno zagotovljenimi lastnostmi oziroma ustreznostjo zakonskim predpisom. V taki primerih je velikokrat v ceno avto opreme všteta tako avto oprema, kot njena morebitna namestitev ter morebitne dodatne zahteve.

Avto oprema je namenjena avtomobilskim navdušencem in uporabnikom avtomobila.