Antivirusni program

Osnovno zaščito računalnika sestavljajo tri ključne stvari, ki morajo biti nameščene na vsakem računalniku pred pričetkom brskanja po spletu.

Pomembno je, da je na računalniku aktiviran požarni zid, ki na računalniku preprečuje dostop do storitev, ki niso namenjene javni uporabi. Nekateri windowsi – Windows 7, Vista in XP – že vsebujejo požarni zid, zato je pomembno, da se pregrada ne izklaplja. Za ostale verzije Windowsa pa je na razpolago tudi nekaj brezplačnih programov.

Naslednja komponenta za zaščito računalnika je posodobljen protivirusni program. Na izbiro je veliko protivirusnih programov, nekateri med njimi so na voljo tudi brezplačno, npr. :

– AVG Antivirus Free Edition: blokira viruse, vohunske programe in drugo zlonamerno programsko opremo, ščiti internetne povezave, Twitter povezave ter Facebook povezave. Prav tako varno izbriše datoteke, da se prepreči vohljanje. – Avast! Free Antivirus (Home Edition): z novo DynaGen tehnologijo in zaščito pred vohunjenjem.
– Avira Antivir – Free Antivirus: temelji na isti tehnologiji, ki jo nadgrajeno lahko najdemo v ostalih Avira proizvodih. Antivirus ščiti pred virusi, ter prav tako ščiti tudi zasebnost. Program je lahek in zmogljiv.
– BitDefener Free Edition, ki uporablja najbolje ocenjeno zaščitno tehnologijo.

Protivirusni programi preverijo e-pošto, operacijski sistem ali datoteke in poiščejo viruse, ki poizkušajo vdreti v računalnik. Vsakodnevno se pojavljajo novi virusi, saj programerji računalniških virusov dnevno proizvajajo nove viruse, pri tem pa jim izdelovalci antivirusnih programov vztrajno sledijo. Navadno se nova različica programa, ki lahko prepozna in uniči nek nov virus, pojavi že v nekaj dneh. Ko antivirusni program zazna nek virus, sta na razpolago dve možnosti. Prva je, da program očisti okuženo datoteko, druga pa, da izbriše celotno okuženo datoteko.
Veliko antivirusnih programov ponuja več kot pa le zaščito računalnika pred virusi. Vključene imajo že požarne zidove, protivohunske programe, filtre za filtriranje nezaželene pošte, neprimerne vsebine ter prav tako omejujejo čas uporabe interneta za otroke.

Končno je za zaščito računalnika zelo pomembno redno posodabljanje, saj kot smo že omenili, se dnevno pojavljajo novi virusi. Nenehno je treba skrbeti, da se operacijski sistemi, brskalniki in vsi nameščeni programi posodabljajo, saj se s temi popravki odpravljajo varnostne luknje, s tem pa se zmanjša možnost zlorabe računalnika. Novejši operacijski sistemi imajo že vgrajene komponente, ki zagotavljajo samodejno posodabljanje. Posodobitve programov je treba vedno namestiti z uradne spletne strani ponudnika. Pri posodabljanju pa so lahko v pomoč tudi programi, s katerimi se da preveriti kateri programi so že nameščeni na računalniku in če le – ti zahtevajo posodobitve.