Ali vaši zobniki še grizejo?

Vožnja z motorjem zahteva popolno brezhibnost motocikla, pri čemer pa se vse pogosteje opaža, da motoristi ne skrbijo dobro za vzdrževanje in servisiranje. Eni tistih delov motorja, ki jih pogosto zanemarijo in ne pomislijo na to, da bi jih veljalo tudi zamenjati, so zobniki. Če sta prednji in zadnji zobnik slaba in ju je že (če se malo pošalimo,) načel zob časa, lahko to pomeni precejšnjo težavo pri vožnji. Zobniki morajo torej vedno dobro gristi oziroma imeti zobe popolne in neobrabljene – le tako bo prenos s pogonskega agregata na kolo popoln in bo veriga lepo tekoče tekla.
Sicer pa odločitev, da se zamenjajo zobniki (www.yogi.si), običajno ni posledica obrabe. Večina motoristov se odloči za menjavo zato, ker lahko na ta način svojemu motociklu priskrbijo nekaj več moči.

Zamenjava zobnikov za boljšo vožnjo

Da bi motor »grizel« bolje in bil bolj zmogljiv, se lahko odločite za zamenjavo zobnikov. Ti so odločilnega pomena pri prenosu moči oziroma pomagajo, da ima vaš motor boljši pospešek ali se bolje obnaša pri umirjeni povprečni vožnji. Oboje je namreč odvisno od tega, kakšne velikosti zobnike imate na svojem motorju – in pri tem zagotovo ne drži, da so najboljši prav tisti, ki so bili na vašem motociklu ob nakupu.
Od velikosti zadnjega zobnika na motorju je odvisno, koko se bodo nanj prenašali obrati s sprednjega zobnika – in večji kot je zadnji zobnik, več obratov sprednjega bo potrebnih za to, da se za cel krog obrne zadnji, saj bo veriga tekla preko več zobcev. Z menjavo velikosti zadnjega zobnika torej pomembno vplivate na vozne lastnosti svojega motorja.

Zamenjava zobnikov zaradi obrabe

Kot rečeno, se vsak zobnik slej kot prej obrabi in tudi servisiranje, pri katerem poskrbite, da je veriga napeta natančno po navodilih proizvajalca, vas pred tem ne bo obvarovalo – vsaka premična stvar je predmet obrabe, še posebej pa zobniki, ki so ves čas v stiku z verigo, ki se silovito hitro ovija okoli zob. Na motorju torej tudi zobnike vsako leto nekajkrat preverite, ali so še primerni, ali bi jih veljalo zamenjati – ko pride enkrat do preskakovanja in zdrsov verige, je namreč že precej pozno.